Jak wiecie uwielbiam krewetki, a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;)
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące czerwone curry z krewetkami, które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło.
Na ostro – tak jak lubię ( ale bez przesady, bo jak pewnie wiecie czerwona pasta curry wcale nie jest tą najostrzejszą, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego danie jest delikatne, ale wyraziste w smaku! )
Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej ukochanej Tajlandii.
Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika!
Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* krewetki tygrysie – 250 g
* cebula – 1 szt
* korzeń imbiru – 2 cm
* czosnek – 2 ząbki
* nasiona kuminu – 1 łyżeczka
* czerwona pasta curry – 2 łyżki
* mleko kokosowe – 400 m
* sos rybny – 1 łyżka
* liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt
* świeże zioła – kolendra
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy.
Wrzucamy przeciśnięty czosnek, starty imbir, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy.
Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.
Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut.
Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.
Ps. Świetnym dodatkiem jest kleks śmietany z odrobiną limonki – przełamie ostry smak curry!
Smacznego!
6 komentarzy
Ewa
1 kwietnia 2016 at 18:14Hei. Probowalam juz paru Twoich przepisow sa super :) czy te krewetki Mozna podawac z Makaronem ? NP tagliatelle? Lub ryzowym ? Moje dziecko uwielbia makaron a za ryzem srednio przepada.
PAD THAI Z KURCZAKIEM
6 maja 2016 at 11:20[…] to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i […]
anita
28 listopada 2016 at 19:50a co z tym imbirem?
Ostra na Słodko
28 listopada 2016 at 19:57Przesmażamy. Już poprawiłam! :)))
Piotr Klimowicz
9 listopada 2018 at 19:59Bardzo dobre! Bałem się, że będzie zbyt pikantne, ale proporcje są idealne. Ja akurat robiłem wszystko razy dwa żeby mieć z dziewczyną na dwa dni i powiem wam, nie nudzi się. Dziś skończyłem i nie mogę się doczekać, aż to znowu zrobię. kto się wacha przez ilość składników, imbir jest jak za darmo, sos rybny przyda się na przyszłość pasta curry do 5 złotych za równowartość 4 pełnych łyżek. Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie!
Ostra na Słodko
10 listopada 2018 at 10:11Bardzo się cieszę, że smakowało! Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko!