I kolejny deser w słoiczku!
Tym razem zapraszam Was na przepyszny mus czekoladowy – idealnie puszysty, a zarazem kremowy, delikatny i intensywnie czekoladowy.
W połączeniu z bitą śmietaną i kolorowymi cukiereczkami tworzy fantastyczny deser, którym zachwycą się zarówno dzieci jak i dorośli.
Taki mus czekoladowy jest świetnym pomysłem, do popołudniowej kawki albo jako deser na romantyczną randkę.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja ):
*gorzka czekolada – 60 g
* woda -1 łyżka
* masło – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* cukier puder – 1 łyżka
* śmietana 36% + 2-3 łyżki
DODATKOWO:
* ubita śmietana kremówka + cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W rondelku podgrzewamy wodę z połamana czekoladą, dodajemy masło, dokładnie mieszamy.
Białko oddzielamy od żółtka, żółtko ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową.
Śmietankę ubijamy na puch, białko ubijamy na pianę z odrobiną soli – wszystko razem stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i lekko , ale dokładnie mieszamy.
Wlewamy do słoiczka, podajemy mocno schłodzony z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i lentilkami.
Smacznego!
1 Comment
Natka
24 kwietnia 2016 at 00:57Pyszne!