Obiecałam Wam przepis na kolejny serniczek?!
Oto i on!
Dziś częstuje Was Sernikiem brzoskwiniowym z musem i galaretką.
Takim, który nie wymaga pieczenia.
Taki sernik jest świetnym pomysłem nie tylko na lato – świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, a teraz kiedy brzoskwinie są mega soczyste będzie wprost idealnym pomysłem o kawki.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( mała blacha 22×28 )
BRZOSKWINIOWY MUS:
* brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
* woda – 230 ml
MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA:
* ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg
* cukier waniliowy – 5-6 łyżek
* mleko – 125 ml
* żelatyna – 3 łyżki
* brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g
WIERZCH:
* obrane i pokrojone brzoskwinie – 300 g
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
* woda – 350 ml
DODATKOWO:
*okrągłe biszkopty
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
WIERZCH:
1 galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody – odstawiamy.
MUS BRZOSKWINIOWY:
Galaretkę rozpuszczamy w 230 ml wody, odstawiamy, a następnie mieszamy ze zmiksowanymi na mus owocami.
Żelatynę namaczamy w mleku, podgrzewamy, rozpuszczamy.
Ser miksujemy z cukrem waniliowym, a następnie cienką stróżką wlewamy przygotowaną żelatynę.
Masę dzielimy na 2 części – jedną odstawiamy, do drugiej dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na dno blachy układamy biszkopty, wylewamy masę serową z brzoskwiniami, wygładzamy, odstawiamy o lodówki na kilkanaście minut.
Na schłodzoną lekko sztywną wylewamy brzoskwiniowy mus – wygładzamy, chłodzimy.
Na schłodzony mus wylewamy masę serową ( tą bez owoców ), a wierzch posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami – odstawiamy do lodówki.
Na stężałe brzoskwinie wylewamy przygotowaną galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
2 komentarze
Justyna
13 października 2016 at 08:58Pani Sylwio czy mogą być brzoskwinie z puszki do tego sernika?
Ostra na Słodko
13 października 2016 at 09:00Oczywiscie , ze można – proszę tylko dobrze odsączyć na sicie :)))