Już Wam ostatnio mówiłam, że bardzo się cieszę, że wszystkie FIT przepisy robią taką niesamowitą furorę!
Pierwszy pokazanych czy FIT CIASTO BANANOWE upiekło ponad 500 osób i do tej pory cały czas dostaję od Was zdjęcia!
Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis inspirowany słodkimi batonikami – tym razem mam dla Was SNICKERSA.
Kruchy spód bez pieczenia, delikatna masa przypominająca oryginalny nugat i obłędnie kremowa i chrupiąca warstwa karmelowa zatopiona w czekoladzie.
To jest obłęd!
Od samego czytania z całą pewnością cieknie Wam ślinka!
Wszystko przygotowałam oczywiście w zmienionej, bardziej dietetycznej wersji.
Nie oznacza to jednak, że możecie go zjeść w całości na raz! Hehehehe
Zapraszam!
Róbcie i udostępniajcie!
Czekam na zdjęcia Waszych słodkości!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* kruche ciasteczka zbożowe bez cukru – 200 g
* masło orzechowe – 1 łyżka
* daktyle suszone – 1 garść
* sól -1 szczypta
WARSTWA NUGATOWA:
* jogurt naturalny wysokobiałkowy – 400 g
* masło orzechowe – 2 łyżki
* erytrytol sproszkowany na puder – do smaku
* żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki
WARSTWA KARMELOWA:
* daktyle namoczone wcześniej – 150 g
* masło orzechowe – 2 łyżki
* orzechy ziemne solone – 70 g
* mleko kokosowe – 2 łyżki
POLEWA CZEKOLADOWA:
* czekolada gorzka min. 70% – 80 g
* mleko kokosowe – 5-6 łyżek
Ps. jeśli nie macie mleka kokosowego – możecie śmiało użyć zwykłego.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Kruche ciasteczka blendujemy na mąkę.
Dodajemy daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i niewielką ilość ciepłej wody – wszystko razem miksujemy.
Przygotowaną masą wylepiamy tortownicę.
WARSTWA NUGATOWA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurt miksujemy z masłem orzechowym i słodzidłem.
Dodajemy żelatynę wcześniej hartując – miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na schłodzony spód.
WARSTWA KARMELOWA:
Namoczone wcześniej daktyle blendujemy na krem.
Blendujemy z masłem orzechowym, prażonymi orzeszkami i odrobiną mleka kokosowego – nie musimy zmiksować tego idealnie gładko – fajnie jak zostawimy chrupiącą warstwę.
Całość dodatkowo możemy posypać ( tak jak ja ) dodatkowymi prażonymi orzechami.
Wkładamy do lodówki.
POLEWA:
Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli z niewielką ilością mleka.
Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!
2 komentarze
izuskam
30 stycznia 2021 at 11:59witam, dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis i zrobić ciasto…. niestety przepis jest bardzo nieprecyzyjny :/ jestem w połowie robienia ciasta i robię go na czuja. boją się, że zmarnuję tylko składniki…. nie jest napisane:
przepis dotyczy jakie formy? ja mam formę o średnicy 25 cm i w takiej robię. 2. żelatynę rozpuszczamy w wodzie…. w jakij ilości wody? na opakowaniu jest, że na 2 łyżeczki żelatyny dajemy pol litra wody, ja dałam 50 gram wody bo się bałam że mi się rozjedzie krem i nic z tego nie wyjdzie… teraz mysle, ze powinnam byla dac te pol litra, pewnie by się ścieło. brakuje tu podstawowy informacji niestety. w kremie niestety pojawiły się grudy i już nic nie zrobię z tym, muszę taki dać. skończę to ciasto i napiszę, jak smauje. aczkolwiek Kochana- jeśłi tam mogę się zwrócić- proszę doprecyzuj przepis bo wydaje się być super, a można popelnic sporo błędów…
izuskam
31 stycznia 2021 at 20:08nie ma mojego wczorajszego komentarza… . w skrócie- przepis mocno niedoprecyzowany… podczas robienia ciasta bałam się, że pójdzie do kosza, bo w dużej ilości składnikow nie jest podana ich miara . ciasto wyszło jednak pyszne! polecam każdemu wypróbować :)