FIT SNICKERS BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZY PRZEPIS!

Już Wam ostatnio mówiłam, że bardzo się cieszę, że wszystkie FIT przepisy robią taką niesamowitą furorę!

Pierwszy pokazanych czy FIT CIASTO BANANOWE upiekło ponad 500 osób i do tej pory cały czas dostaję od Was zdjęcia!

Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis inspirowany słodkimi batonikami – tym razem mam dla Was SNICKERSA.

Kruchy spód bez pieczenia, delikatna masa przypominająca oryginalny nugat i obłędnie kremowa i chrupiąca warstwa karmelowa zatopiona w czekoladzie.

To jest obłęd!

Od samego czytania z całą pewnością cieknie Wam ślinka!

Wszystko przygotowałam oczywiście w zmienionej, bardziej dietetycznej wersji.

Nie oznacza to jednak, że możecie go zjeść w całości na raz! Hehehehe

Zapraszam!

Róbcie i udostępniajcie!

Czekam na zdjęcia Waszych słodkości!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche ciasteczka zbożowe bez cukru – 200 g

* masło orzechowe – 1 łyżka

* daktyle suszone – 1 garść

* sól -1 szczypta

WARSTWA NUGATOWA:

* jogurt naturalny wysokobiałkowy – 400 g

* masło orzechowe – 2 łyżki

* erytrytol sproszkowany na puder – do smaku

* żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki

WARSTWA KARMELOWA:

* daktyle namoczone wcześniej – 150 g

* masło orzechowe – 2 łyżki

* orzechy ziemne solone – 70 g

* mleko kokosowe – 2 łyżki

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada gorzka min. 70% – 80 g

* mleko kokosowe – 5-6 łyżek

Ps. jeśli nie macie mleka kokosowego – możecie śmiało użyć zwykłego.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Kruche ciasteczka blendujemy na mąkę.

Dodajemy daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i niewielką ilość ciepłej wody – wszystko razem miksujemy.

Przygotowaną masą wylepiamy tortownicę.

WARSTWA NUGATOWA:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Jogurt miksujemy z masłem orzechowym i słodzidłem.

Dodajemy żelatynę wcześniej hartując – miksujemy na gładką masę.

Wylewamy na schłodzony spód.

WARSTWA KARMELOWA:

Namoczone wcześniej daktyle blendujemy na krem.

Blendujemy z masłem orzechowym, prażonymi orzeszkami i odrobiną mleka kokosowego – nie musimy zmiksować tego idealnie gładko – fajnie jak zostawimy chrupiącą warstwę.

Całość dodatkowo możemy posypać ( tak jak ja ) dodatkowymi prażonymi orzechami.

Wkładamy do lodówki.

POLEWA:

Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli z niewielką ilością mleka.

Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    izuskam
    30 stycznia 2021 at 11:59

    witam, dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis i zrobić ciasto…. niestety przepis jest bardzo nieprecyzyjny :/ jestem w połowie robienia ciasta i robię go na czuja. boją się, że zmarnuję tylko składniki…. nie jest napisane:
    przepis dotyczy jakie formy? ja mam formę o średnicy 25 cm i w takiej robię. 2. żelatynę rozpuszczamy w wodzie…. w jakij ilości wody? na opakowaniu jest, że na 2 łyżeczki żelatyny dajemy pol litra wody, ja dałam 50 gram wody bo się bałam że mi się rozjedzie krem i nic z tego nie wyjdzie… teraz mysle, ze powinnam byla dac te pol litra, pewnie by się ścieło. brakuje tu podstawowy informacji niestety. w kremie niestety pojawiły się grudy i już nic nie zrobię z tym, muszę taki dać. skończę to ciasto i napiszę, jak smauje. aczkolwiek Kochana- jeśłi tam mogę się zwrócić- proszę doprecyzuj przepis bo wydaje się być super, a można popelnic sporo błędów…

  • Reply
    izuskam
    31 stycznia 2021 at 20:08

    nie ma mojego wczorajszego komentarza… . w skrócie- przepis mocno niedoprecyzowany… podczas robienia ciasta bałam się, że pójdzie do kosza, bo w dużej ilości składnikow nie jest podana ich miara . ciasto wyszło jednak pyszne! polecam każdemu wypróbować :)

  • Reply
    Żoen
    11 października 2023 at 02:10

    Hey! W tortownicy o jakiej średnicy najlepiej robić?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress