Ależ się cieszę, że wszystkie FIT przepisy robią taką furorę!
Ciasto bananowe totalnie, ale to totalnie podbiło Wasze serca!
Pora na kolejne pyszności!
.
.
.
Tym razem zapraszam Was na fantastyczne ciasto czekoladowe.
Wyglądem i smakiem przypomina brownie – najlepsze na świecie brownie!
Nigdy nie przypuszczałam, że mieszając ze sobą czerwoną fasolę, banany, kaszę jaglaną, miód i kakao może wyjść coś tak fantastycznego!
A wyszło!
Prawdziwa petarda, która jeszcze nie jeden raz będzie gościć na moim stole!
* Ciasto jest bez białego cukru.
* Nie zawiera mąki.
* Jest bezglutenowe.
* Nie zawiera tłuszczu.
Mistrzostwo świata!
Idealne dla osób będących na diecie!
Gorąco polecam!
Dajcie znać jak smakowało!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana ( sucha ) – 70 g
* czerwona fasola – 1 puszka ( 400 g )
* banany – 2 szt
* jajko M – 3 szt
* miód – 3 łyżki
* kakao – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną gotujemy, studzimy.
Dodajemy odsączoną fasolę oraz pozostałe składniki – wszystko razem blendujemy na gładką masę.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30-35 minut w 180C.
Studzimy.
Dodatkowo możemy polać czekoladę deserową roztopioną z odrobina mleka.
Smacznego!
29 komentarzy
Ewelina
19 marca 2020 at 08:53Dzień dobry, a ile gram ma być fasoli czerwonej? Przepis bardzo ciekawy i chcę wypróbować.
Pozdrawiam, Ewelina
Ostra na Słodko
19 marca 2020 at 09:00Standardowa puszka 400 g . Trzeba tylko odsączyć z zalewy :))) Polecam! Ciacho pyszne!
Nancy
23 marca 2020 at 21:22A jaki rozmiar tortownicy na ten czas pieczenia? :)
Ostra na Słodko
23 marca 2020 at 21:49Niewielka. Taka 20 cm . Polecam, bo ciacho pyszne!
Nancy
23 marca 2020 at 22:25Dzięki wielkie, zrobi się! :)
Marta
27 kwietnia 2020 at 17:06czy zamiast kaszy jaglanej można użyć kuskus albo kasza jęczmienna?
Aleksandra
26 marca 2020 at 13:08A czy zamiast kaszy jaglanej można użyć płatków jaglanych?
Anonim
5 maja 2020 at 21:09Zrobiłam ciasto wg przepisu i po pieczeniu 1h ciasto nadal mokre w środku. To już drugi przepis z tej strony który testuje i ciasto zawsze ma jakiś mankament.
Kasia
8 maja 2020 at 15:17Brownie ma być mokre w środku. To jest ciasto czekoladowe z zakalcem.Po wystygnięciu mokry środek nie jest płynny.
Patrycja
1 kwietnia 2020 at 17:35Właśnie je piekę 🙂 mam pytanko, ile takie ciasto ma kalorii? Kompletnie nie wiem jak to policzyć 😋
Ab
4 kwietnia 2020 at 19:57Lipa niestety :( z przepisu wyszła ciapa nie ciasto
Ostra na Słodko
4 kwietnia 2020 at 22:23Nie chce mi się wierzyć – jeśli wszystko było zrobione jak trzeba.
Gorące ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest jeszcze “pływające” . Po wystudzeniu całkowitym jest normalnym ciastem , absolutnie nie ciapowatym , które normalnie można kroić.
Ak
5 maja 2020 at 21:11Też się zgodzę. Ciasto robione wg przepisu, pieczone godzinę a dalej w środku luźne. Nawet po ostudzeniu się rozwala
Ostra na Słodko
5 maja 2020 at 22:38Czy to jakieś rozdwojenie jaźni????
Odpisujesz sama na swój komentarz, którego jeszcze nie zdążyłam zatwierdzić ;)
Do tego oczywiście Twoje IP itd pokazuje kto pisze :))))) hehehehehe
Ciasto po wystudzeniu nie rozpada się – zostalo przetestowane kilka razy i opublikowany przepis jest sprawdzony również przez czytelników.
Jeśli się rozpada ( o ile w ogóle zrobiłaś ) to znaczy, że coś zostało zrobione źle.
Pozdrawiam gorąco …. i życzę więcej myślenia przed napisaniem kolejnego komentarza ;)
Grześ
5 kwietnia 2020 at 09:49Pyszne !!!
adrianna
5 kwietnia 2020 at 17:28mało słodkie, czuć ta fasolkę..nastepnym razem dam jej mniej, dorzucę slodzik i banana
karina
7 kwietnia 2020 at 20:06Jeżeli mam erytrol to czy mogłabym to zamienić z miodem? I czy dwie łyżki erytrolu starczą? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
7 kwietnia 2020 at 20:43Można. 2 łyżki to troszkę mało. Polecam troszkę więcej, chyba , że banany są bardzo słodkie i dojrzałe.
Marietta
13 maja 2020 at 21:23Wyszlo swietne! Po schlodzenuu w lodowce jeszcze pyszniejsze! 🥰 Trafia do mojego przepisnika 😘 Dziekuje!
Agnieszka
23 czerwca 2020 at 09:21Ja dziś zrobię z synem – na dzień ojca będziemy gotować bo jest na diecie :) Damy znać jak poszło :)
Ostra na Słodko
23 czerwca 2020 at 09:28Trzymam kciuki <3
Karolina
31 sierpnia 2020 at 19:13Dzisiaj zrobiłam według Pani przepisu 😊 wyszlo bardzo smacznie! 😊 fajnie, że trafiłam na ten przepis.
P.S. Myślę, że gdyby ktoś mi zaserwowal to ciacho, w życiu nie odgadlabym tych nietypowych składników 😁
Ostra na Słodko
1 września 2020 at 00:25Cudownie! Bardzo się cieszę, że posmakowało <3
Karolina
31 sierpnia 2020 at 19:10Dzisiaj zrobiłam według Pani przepisu 😊 wyszlo bardzo smacznie! 😊 fajnie, że trafiłam na ten przepis.
P.S. Myślę, że gdyby ktoś mi zaserwowal to ciacho, w życiu nie odgadlabym tych nietypowych składników 😁
Kaś
2 września 2020 at 16:11Zrobiłam już dwa razy :-) przepyszne :-) proszę więcej takich przepisów – szybko, zdrowo, na słodko :-)
Dzięki Sylwia
Roszard
15 stycznia 2022 at 19:11Hej, popraw przepis bo wprowadzasz w błąd :) Jedna puszka fasoli to nie jest 400g, po odsączeniu to 240g, więc jeśli faktycznie ma być 400g to jest to puszka + 160g drugiej.
Ostra na Słodko
15 stycznia 2022 at 19:17Nikogo nie wprowadzam w błąd – wszystko jest dobrze w przepisie
Puszka na mieć 400 g … A potem dalej w przepisie jest informacja, że odsączamy i dajemy fasolę, która pozostała po odsączeniu.
Dorota
25 listopada 2022 at 19:53Czy kasza jaglana ma być ugotowana?
Ostra na Słodko
25 listopada 2022 at 20:16Tak jak w przepisie – podana jest waga kaszy suchej.
Następnie jest informacja, że ją gotujemy i studzimy.