NAJLEPSZA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Choć dzisiejszy obiad z cała pewnością do FIT nie należy, to przyznaję, że nigdy, ale to nigdy nie odmówiłabym tej zapiekanki!

Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe.

Takie proste i klasyczne, z tych składników, które przeważnie zawsze mamy pod ręką.

I dzisiejsza zapiekanka ziemniaczana właśnie taka będzie.


Ziemniaki, kiełbaska lub boczek, cebulka, ser i przyprawy – proste składniki, które pewnie odnajdziecie w swojej lodówce.

Idealny pomysł na szybki, sycący obiad.

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – 1 kg

* cebula – 3 szt

* surowy boczek wędzony lub dobrej jakości kiełbasa – 200 g

* ser żółty cheddar – 40 g

* śmietana 30% – 1/4 szkl

* jajko L – 1 szt

* masło prawdziwe

* sól, pieprz , papryka, gałka muszkatołowa, czosnek mielony

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki gotujemy na półtwardo, studzimy.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę, boczek podsmażamy ( tłuszczyk się wytopi ).

Dodajemy cebulkę, smażymy kilka minut dodając odrobinę masła.

Uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, bo będzie gorzka!

Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.

Przykrywamy częścią farszu i warstwą tartego sera.

Warstwy układamy do wykończenia składników.

Jajko roztrzepujemy, dodajemy Śmietankę oraz przyprawy.

Zalewamy ułożone w foremce składniki ( wierzch możemy dodatkowo posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką ).

Zapiekamy ok. 35 minut w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress