ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego też zawsze staram się w pełni z niego korzystać przemycając szparagi do swoich posiłków.

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii.

Mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają.

Ponadto są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Zupa krem ze szparagów, szparagi blanszowane podane z masłem i bułką tartą, szparagi z sosem holenderskim, szparagi zapiekane albo też dodane do mięs czy makaronu gościły na moim stole już nie jeden raz!

Dziś jednak, zainspirowana genialnym konkursem MOWI IS GOODNESS. Przepisy przepełnione dobrem na portalu Durszlak.pl postanowiłam Was zaskoczyć!

Przygotowałam dla rodziny przepyszną tartę, która nie tylko zaskoczyła wszystkich swoim smakiem, ale i wyglądem!

Chrupiące, kruche ciasto w połączeniu z kremowym twarożkiem, świeżymi szparagami, ziołami i najlepszym  łososiem jaki dotychczas jadłam tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Tak jak Wam pisałam powyżej przepis bierze udział w konkursie, w którym głównym bohaterem jest łosoś MOWI.

Trzymajcie więc mocno mocno za nas kciuki!

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Nie wiem czy wiecie, ale łososie MOWI to nie tylko łososie wędzone na zimno, ale i świeże łososie przeznaczone do pieczenia, smażenia albo też gotowania na parze.

Zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzenia morskiego wspomagające rozwój i funkcjonowanie mózgu, a także zapobiegające chorobom układu krążenia.

Zawierają bardzo długołańcuchowe kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania komórek.

Nie zawierają nawet śladowych ilości antybiotyków, sztucznych barwników, konserwantów ani wzmacniaczy smaku.

  

Jako jedyna firma na świecie MOWI może poszczycić się posiadaniem kontroli nad całym procesem hodowli łososi atlantyckich począwszy od selekcjonowania najbardziej wartościowej ikry, przez produkcję narybku, kontrolę optymalnych warunków dla wzrostu ryb na naszych farmach w Norwegii, po wprowadzenie bardzo restrykcyjnych warunków przetwórczych i logistycznych.

Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska.

Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą.

MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach.

Zdecydowanie jest to marka godna polecenia!

Ps. to właśnie dzięki łososiom MOWI moja mama polubiła wędzonego łososia!

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 500 g

* masło – 200 g

* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki

* żółtko – 2 szt

* sól – 1 łyżka

* woda – 100 ml

NADZIENIE:

* łosoś wędzony na zimno MOWI PURE – 2 op po 4 plastry ( 8 plastrów )

* twarożek śmietankowy bez dodatków – 400 g

* szparagi zielone – 250 g

* groszek

* żelatyna spożywcza – 2 czubate łyżeczki

* świeże zioła – koper, szczypiorek

* liście szpinaku

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180C ( na złoto )

FARSZ:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy ( ale absolutnie nie gotujemy! ), hartujemy z twarożkiem, a następnie wlewamy całość – ucieramy na kremową, gładką masę.

Dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek.

Jeśli chcemy możemy dodać jeszcze drobno posiekaną cebulkę!

Masę wykładamy na podpieczony, schłodzony spód, wygładzamy.

Oczyszczone szparagi ( nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki! ) gotujemy dosłownie 2-3  minuty we wrzątku, a następnie szybko przekładamy do lodowatej wody – zachowają swój zielony kolor.

Suszymy na papierowym ręczniku, układamy na masie serowej.

Dodajemy świeżego łososia, groszek oraz zioła – to jaki obraz wyczarujemy zależy już tylko i wyłącznie od nas samych!

Nie bójmy się puścić wodze fantazji!

Polecam!

Zajadamy!

Smacznego!


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

#lososmowi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress