IZRAELSKA PIZZA ŚNIADANIOWA – INSPIRACJA PRZEPISEM ZE STRONY PRZEPISY.PL

Z urlopu zawsze wracam z jednej strony naładowana energią do działania, a z drugiej rozleniwiona za wszystkie czasy!

Bo nie ukrywam, poleżałoby się na leżaczku dodatkowy tydzień.

Zwykle ciężko zebrać mi do kupy wszystkie plany, rzeczy do zrobienia, projekty, a o ich realizacji to już wolę nie wspominać!

No i z gotowaniem też wtedy na bakier troszkę jestem.

No bo wiecie, cały tydzień śniadanie, obiad i kolacja podane do stołu, a tu nagle samemu trzeba znów wymyślać pyszne obiady.

Będąc za granicą, zawsze czerpię inspiracje z moich podróży i te orientalne często smaki przemycam do swojej kuchni.

Jak już wiecie jestem totalnie zakochana w krajach i kuchni Bliskiego Wschodu.

Czuję się tam jak w domu i tak naprawdę mogłabym mieszkać na zawsze.

Uwielbiam te smaki, zapachy, ludzi z uśmiechem od ucha do ucha i orientalny klimat na targach pełnych warzyw i owoców.

To taki mój raj!

Teraz, po powrocie z Egiptu, kiedy tak naprawdę w głowie jeszcze słońce i plaża, inspiracji kulinarnych szukam na swoich ulubionych stronach w sieci, m.in. na  https://www.przepisy.pl/ 

Przepisy.pl to strona, która powstała z myślą o wielbicielach pysznej kuchni!

Strona zawiera zbiór przepisów i porad, które każdego dnia mogą stać się inspiracją do gotowania.

Znajdziemy tam setki inspiracji zarówno na pyszne, śniadanie jak i obiady, kolacje czy słodkości.

Wyszukiwanie jest mega proste, a strona bardzo czytelna.

Każdego dnia znajdziecie też menu przygotowane specjalnie na dany dzień tygodnia – dzięki takim podpowiedziom nie trzeba się głowić nad wymyślaniem posiłków dla całej rodziny, a i pisanie listy zakupów staje się dużo łatwiejsze.

Są  też fajne konkursy z nagrodami – czyli coś, co chyba każdy z nas lubi!

Zajrzyjcie i poszukajcie pomysłów na jutrzejszy obiad!

Ja przygotowałam przepyszną Izraelską pizzę śniadaniową, z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/izraelska-pizza-na-sniadanie

Drożdżowe ciasto z dodatkiem aromatycznej przyprawy Za’atar, świeżych warzyw, słonej fety i sadzonego jajka, to pomysł, który przygotowałam na weekendową kolację.

Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 2 mniejsze – to był genialny pomysł!

Łukasz również zjadł oblizując się ze smakiem.

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 300 g

* cukier – 1 łyżka

* drożdże  świeże – 50 g

* mleko – 150 ml

* oliwa z oliwek – 4 łyżki

DODATKOWO:

* jajko – 2 szt

* zielone pesto – 2 łyżki

* passata pomidorowa – 2 łyżki

* pomidorki – 150 g

* ciecierzyca – 150 g

* ser feta – 50 g

* natka pietruszki

* szałwia

* przyprawa Za’atar

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzewamy do 30C.

Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki.

Dokładnie mieszamy, zawijamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu łączymy z przesianą resztą mąki i solą, dokładnie wyrabiamy ( ja robię to robotem z hakiem ).

Odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie rozciągamy 1 dużą alo 2 mniejsze pizze.

Smarujemy passatą pomidorową lub pesto.

Posypujemy Za’atarem oraz ciecierzycą.

Układamy pokrojone pomidorki, dodajemy fetę oraz szałwię.

Pieczemy ok. 7 minut  w 190C bez termoobiegu, a następnie wbijamy jajka.

Dopiekamy ok. 12-15 minut w 190C.

Posypujemy świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Ps. Na stronie znajdziecie również wiele inspiracji w formie VIDEO – niektórym z Was z całą pewnością ułatwi to pracę!

 

Serdecznie zapraszam i Was do zaglądania na stronę Przepisy.pl .

Gwarantuję, że każdego dnia znajdziecie dla siebie pomysł na coś pysznego!

Nawet nie jeden!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress