Z urlopu zawsze wracam z jednej strony naładowana energią do działania, a z drugiej rozleniwiona za wszystkie czasy!
Bo nie ukrywam, poleżałoby się na leżaczku dodatkowy tydzień.
Zwykle ciężko zebrać mi do kupy wszystkie plany, rzeczy do zrobienia, projekty, a o ich realizacji to już wolę nie wspominać!
No i z gotowaniem też wtedy na bakier troszkę jestem.
No bo wiecie, cały tydzień śniadanie, obiad i kolacja podane do stołu, a tu nagle samemu trzeba znów wymyślać pyszne obiady.
Będąc za granicą, zawsze czerpię inspiracje z moich podróży i te orientalne często smaki przemycam do swojej kuchni.
Jak już wiecie jestem totalnie zakochana w krajach i kuchni Bliskiego Wschodu.
Czuję się tam jak w domu i tak naprawdę mogłabym mieszkać na zawsze.
Uwielbiam te smaki, zapachy, ludzi z uśmiechem od ucha do ucha i orientalny klimat na targach pełnych warzyw i owoców.
To taki mój raj!
Teraz, po powrocie z Egiptu, kiedy tak naprawdę w głowie jeszcze słońce i plaża, inspiracji kulinarnych szukam na swoich ulubionych stronach w sieci, m.in. na https://www.przepisy.pl/
Przepisy.pl to strona, która powstała z myślą o wielbicielach pysznej kuchni!
Strona zawiera zbiór przepisów i porad, które każdego dnia mogą stać się inspiracją do gotowania.
Znajdziemy tam setki inspiracji zarówno na pyszne, śniadanie jak i obiady, kolacje czy słodkości.
Wyszukiwanie jest mega proste, a strona bardzo czytelna.
Każdego dnia znajdziecie też menu przygotowane specjalnie na dany dzień tygodnia – dzięki takim podpowiedziom nie trzeba się głowić nad wymyślaniem posiłków dla całej rodziny, a i pisanie listy zakupów staje się dużo łatwiejsze.
Są też fajne konkursy z nagrodami – czyli coś, co chyba każdy z nas lubi!
Zajrzyjcie i poszukajcie pomysłów na jutrzejszy obiad!
Ja przygotowałam przepyszną Izraelską pizzę śniadaniową, z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/izraelska-pizza-na-sniadanie
Drożdżowe ciasto z dodatkiem aromatycznej przyprawy Za’atar, świeżych warzyw, słonej fety i sadzonego jajka, to pomysł, który przygotowałam na weekendową kolację.
Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 2 mniejsze – to był genialny pomysł!
Łukasz również zjadł oblizując się ze smakiem.
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 300 g
* cukier – 1 łyżka
* drożdże świeże – 50 g
* mleko – 150 ml
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
DODATKOWO:
* jajko – 2 szt
* zielone pesto – 2 łyżki
* passata pomidorowa – 2 łyżki
* pomidorki – 150 g
* ciecierzyca – 150 g
* ser feta – 50 g
* natka pietruszki
* szałwia
* przyprawa Za’atar
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko podgrzewamy do 30C.
Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy, zawijamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu łączymy z przesianą resztą mąki i solą, dokładnie wyrabiamy ( ja robię to robotem z hakiem ).
Odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozciągamy 1 dużą alo 2 mniejsze pizze.
Smarujemy passatą pomidorową lub pesto.
Posypujemy Za’atarem oraz ciecierzycą.
Układamy pokrojone pomidorki, dodajemy fetę oraz szałwię.
Pieczemy ok. 7 minut w 190C bez termoobiegu, a następnie wbijamy jajka.
Dopiekamy ok. 12-15 minut w 190C.
Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Ps. Na stronie znajdziecie również wiele inspiracji w formie VIDEO – niektórym z Was z całą pewnością ułatwi to pracę!
Serdecznie zapraszam i Was do zaglądania na stronę Przepisy.pl .
Gwarantuję, że każdego dnia znajdziecie dla siebie pomysł na coś pysznego!
Nawet nie jeden!
No Comments