Że kocham kuchnię orientalną, to wszyscy o tym doskonale wiedzą!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry, pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego kraju.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione!
Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników.
Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha!
Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość.
Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 200 g
* papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt
* dynia hakkaido – ok. 150 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2-3 ząbki
* mleko kokosowe – 250 ml
* pasta Tom Yum – 1 łyżeczka
* papryczka chili – 1 szt
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* liść kaffiru – 2 szt
* kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku
* sos sojowy – do smaku
* cukier kokosowy – 1 łyżeczka
* olej kokosowy – 1 łyżka
* śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
* limonka
* świeża kolendra
+ ryż jaśminowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum.
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach.
Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą.
Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy!
Smacznego!
No Comments