Często oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane! ): “jak to jest, że tak gotuję, tyle jem, a jestem cały czas tak szczupła?”
To nie żadna magia kochani ani nie sprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia.
Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek.
Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D )
A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków.
Mój organizm tak już się przyzwyczaił do tych stałych godzin na zegarku, że teraz sam woła o jedzenie o danej porze.
Nigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem.
… potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! )
… sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski!
Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony!
Nie tylko zaspokoją głód, ale i ochotę na słodycze.
Świetnie nadają się do tego nowe płatki Lubella!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie zdrowe przekąski – pokażę jak w prosty i szybki sposób możecie przygotować coś pysznego!
Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić.
Koniecznie spróbujcie!
Najpierw zróbmy …
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI
(idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy)
SKŁADNIKI:
* płatki żytnie Lubella
( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl
* mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl
* ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl
* twarda gruszka – 0,5 szt
* miód wielokwiatowy – 4 łyżki
* jajko – 1 szt
* olej kokosowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników.
Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na 20 minut.
Smacznego!
A zaraz po nich …
CHRUPIĄCE BATONIKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
( te świetnie nadają się na szybką przekąskę “w biegu” albo gdy chwili nas głód podczas stania w korku ;) )
SKŁADNIKI:
* płatki ryżowe Lubella
( z crunchem ryżowym i żurawiną ) – 1 szkl
* orzechy nerkowce – 1 garstka
* suszone figi – 3 szt
* daktyle – 8 szt
* masło orzechowe – 3 łyżki
* pestki dyni – 1 łyżka
* pestki słonecznika -1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy.
Dodajemy masło orzechowe, miksujemy.
Wrzucamy płatki ryżowe Lubella oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 2-3 cm.
zawijamy mocno w papier, narywamy deską do krojenia i wkładam na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie kroimy i zajadamy!
A jak wygląda Wasz dzień?
Jecie śniadanie czy należycie do tych, którzy omijają je z daleka?
A może lubicie objadać się na noc?
( wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA )
No Comments