BOTWINKA MOJEJ MAMY

Na swoim Instagramie wielokrotnie pokazywałam Wam ogródek mojej mamy.

Sadzi tam w większości swoje ulubione, letnie warzywa, które później wykorzystujemy do przygotowania codziennych obiadów.

Jest i botwinka, którą ja uwielbiam!

Dziś przygotowała ( a właściwie to mama przygotowała! ) dla Was przepis na przepyszną botwinkę, którą robiła jeszcze i babcia.

Z dodatkiem młodych ziemniaków.

Pyszna, lekka, ale sycąca, idealnie doprawiona.

Najlepsza botwinka, jaką jadłam!

Polecam!

SKŁADNIKI:

* botwinka ( liście, łodygi,buraczki ) – 500 g

* burak – 1 szt

* marchew – 1 szt

* młode ziemniaki – 5-8 szt

* bulion warzywny – ok. 750 ml

* śmietana słodka 30% – ok. 100 ml

* sól, pieprz, sok z cytryny

* świeża pietruszka i koper

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do gotującego bulionu dodajemy startą marchew oraz pokrojone, obrane ziemniaki.

Wrzucamy buraka pokrojonego w plastry, gotujemy ok. 10 minut.

Dodajemy posiekaną botwinkę ( łodygi, liście i buraczki  ) i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

Wlewamy śmietanę ( hartując wcześniej ).

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz  świeżym koprem i pietruszką.

Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Zobaczcie też inne, pyszne zupy na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress