Jak już wielokrotnie Wam pisałam uwielbiam testować nowe produkty wchodzące na rynek.
Ostatnio w moje ręce trafił koncentrat grzybowej marki Krakus.
W małej butelce kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów.
Bez zbędnych dodatków!
Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów.
Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta.
Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną “grzanką” z ciasta francuskiego.
Całość jest bardzo łatwa i szybka do robienia, a swoim wyglądem i smakiem sprawia, że zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Koniecznie spróbujcie i Wy!
Zarówno koncentrat, jak i tę pyszną zupę!
Sprawdziłam u siebie i gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* podgrzybki lub prawdziwki – 300 g
* koncentrat grzybowej Krakus – 1 op
* ziemniaki – 3 szt
* marchew – 1 szt
* cebula – 1 szt
* lubczyk i natka pietruszki
* słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl
* masło – 2 łyżki
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ciasto francuskie
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje.
Dodajemy startą marchew, przesmażamy.
Do ok. 500 ml wody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 10-15 minut.
Dodajemy przesmażone grzyby, świeży lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut,
Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki.
W tym czasie w piekarniku pieczemy “grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ).
Podajemy wszystko bardzo gorące!
Smacznego!
Wpis powstał w wyniku współpracy z marką KRAKUS
2 komentarze
Weronika
7 grudnia 2017 at 11:07Koncentrat grzybowej można wykorzystać nie tylko do zupy ale ja np. robię na nim sosy grzybowe do placków czy makaronu.
Ostra na Słodko
7 grudnia 2017 at 11:09Ajj , ale bym zjadła placki ziemniaczane z takim sosikiem , mniam! :D