Że jestem straszną makaroniarą to wszyscy wkoło wiedzą!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty – zarówno w wersji mięsnej, jak i vege ( choć ta wersja vege jest zdrecydowaine bliższa mojemu sercu! ).
Dziś mam dla Was przepis na genialne Fettuccine kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą.
Danie niesamowicie szybkie, smaczne i sycące!
Koniecznie spróbujcie – może jeszcze dziś?
Polecam!
SKŁADNIKI :
( 2 porcje )
* makaron fettuccine – 300 g
* filet z kurczaka – 200 g
* ser gorgonzola – 100 g
* świeży szpinak – 250 g
* czosnek – 3 ząbki
* szalotka – 1 szt
* papryczka chili – 1 szt
* sol, pieprz, gałka muszkatołowa
* oliwa
* masło min. 82%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, odrobinę papryczki chili, czosnek – przesmażamy.
Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku.
Dodajemy czubatą łyżkę masła, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!
Smacznego!
No Comments