Ojj jak dawno nie było tutaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ).
Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami!
Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt!
Koniecznie zróbcie na obiad!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 0,5 kg
* sol – 1 szczypta
* olej – 1 pełna łyżka
* ciepła woda
* maliny – ok. 0,5 kg
* cukier – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy olej i niewielką ilość ciepłej wody.
Wyrabiamy dolewając wodę – ciasto ma być gęste, zwarte, elastyczne i nie może bardzo się lepić.
Ilość wody dostosowujemy w trakcie wyrabiania.
Mocno wyrobione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i każdy nakładamy po kilka malin i odrobinę cukru.
Sklejamy i zawijamy.
Gotujemy we wrzątku z odrobiną soli i oleju ok. 3-4 minuty.
Podajemy posypane cukrem!
Smacznego!
No Comments