Jak już nieraz Wam pisałam uwielbiam celebrować śniadania.
To taki czas dla mnie, bez pośpiechu.
Wolę wstać godzinę wcześniej i na spokojnie zjeść śniadanie w łóżku, niż w pośpiechu przegryźć kanapkę czy batona w samochodzie.
Dziś mam dla Was przepis na genialny omlet DUTCH BABY – czyli taki omlet z piekarnika.
Do jego zrobienia zainspirowała mnie kawa INKA, którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku.
Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko pysznie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kawa INKA klasycza – 2 łyżki
* maka pszenna – 0,5 szkl
* mleko 2% – 0,5 szkl
* jajko – 2 szt
* cukier – 3 łyżki
* wanilia – 1 laska
* pomarańcza – 1 szt + brązowy cukier do karmelizowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W misce roztrzepujemy mąkę z kawą INKA, mlekiem, jajkami oraz cukrem i ziarenkami wanilii.
Masę wylewamy do foremki ( ok. 18 – 20 cm ) wysmarowanej masłem.
Wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 22-25 minut.
Omlet na początku rośnie do góry, a po wyciągnięciu opada.
Zajadamy na ciepło z pomarańczami przesmażonymi z brązowym cukrem.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką INKA.
No Comments