Gdybym tak miała wymienić swoje ulubione owoce to w pierwszej trójce zdecydowanie uplasowały by się gruszki.
Uwielbiam je!
W dzieciństwie przy domu mieliśmy 2 wielkie drzewa z gruszkami, do których przypięty był hamak.
To było zdecydowanie jedno z ulubionych miejsc do zabawy zarówno moje, jak i mojego brata.
Smak gruszek z tego drzewa pamiętam do dziś!
I sok cieknący po rękach!
Dziś, zainspirowana kolejną współpracą z marką KIELECKI przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe z gruszkami.
Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą!
Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo delikatne, ale i wilgotne.
Zapieczone z soczystymi gruszkami tworzy fantastyczna całość, której żaden wielbiciel słodkości się nie oprze!
Polecam!
PS. Nie wiem czy wiecie, ale Majonez Kielecki ma już 60 lat!
Z tej okazji trwa WIELKA LOTERIA, w której można wygrać aż 60 tysięcy złotych i wiele wiele innych nagród, min. Thermomixy albo bony pieniężne!
Promocja trwa od 1.10 do 15.12.
Wystarczy zakupić Majonez Kielecki w promocyjnym opakowaniu —> wejść na stronę https://www.kielecki60lat.pl/ —> zarejestrować kod z banderoli i sprawdzić wygraną!
proste!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* Majonez Kielecki 310 g – 120 ml
* jajko L – 3 szt
* mąka pszenna – 100 g
* mąka ziemniaczana – 80 g
* cukier drobny – 180 g
* kakao – 3 łyżki
* wanilia ( ziarna lub cukier z wanilią )
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* gruszki – 4-5 szt
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka z cukrem ubijamy na puch.
Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki.
Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy.
Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C bez termoobiegu.
Jeśli będzie taka potrzeba przedłużamy o kilka minut czas pieczenia.
Smacznego!
Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
No Comments