Dziś będzie słodko i czekoladowo – czyli tak jak lubię najbardziej!
Zainspirowana kawą INKA i moim ostatnim szkoleniem cukierniczym postanowiłam przygotować przepyszne, wilgotne brownie z dodatkiem kawy i oblane obłędnym ganachem czekoladowym z likierem pomarańczowym.
Wyszło coś fantastycznego!
Smaki idealnie się ze sobą komponują i tworzą deser, ktoremu żaden łasuch się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało!
SKŁADNIKI:
BROWNIE:
* maslo – 125 g
* cukier – 150 g
* brązowy cukier – 100 g
* czekolada mleczna – 120 g
* kawa INKA klasyczna – 1 czubata łyżka
* miód – 1 łyżka
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 75 g
* ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska )
GANACHE:
* czekolada mleczna – 250 g
* masło – 100 g
* kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka
* mleko skondensowane – 225 ml
* likier pomarańczowy – 3-4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BROWNIE:
Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy.
Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, kawą INKA i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Wylewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut / 180C, studzimy.
GANACHE:
Czekoladę, masło i kawę INKA roztapiamy w kąpieli. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane oraz likier, mieszamy, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Po wystudzeniu masy zalewamy schłodzone ciasto, wstawiamy na noc do lodówki.
Podajemy udekorowane np. kruszonką z zielonych pistacji i kandyzowanymi pomarańczami.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką INKA.
No Comments