CIASTO CZEKOLADOWE JAK BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – kolejny przepis przygotowany w TERMOROBOT ICOOK MRK-18

Kolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy.

Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami oraz ciasto drożdżowe z serem i owocami.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe ( jak brownie ), które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu.

Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu po krótce jeszcze przypomnę czym jest TERMOROBOT ICOOK MRK-18.

TERMOOROBOT ICOOK marki MPM to wielofunkcyjny robot kuchenny, które zastępuje  kilka, a może nawet kilkanaście sprzętów kuchennych.

Jego funkcje możecie zobaczyć na poniższym obrazku, a więcej informacji o sprzęcie w poprzednim wpisie NA BLOGU.

TUTAJ!

Jestem w nim totalnie zakochana i przyznaję, że tak jak mówi reklama – stał się moim partnerem w kuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe.

Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie!

Dziś, chcę pokazać Wam jak zrobić przepyszne ciasto czekoladowe przypominające brownie, z truskawkami  i kruszonką.

Korzystajmy z sezonowych owoców, póki mamy je dostępne na targach i póki sezon trwa w najlepsze! 

Idealne w gałką waniliowych lodów!

  Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajko – 4 szt

* cukier – 200 g

* czekolada gorzka – 140 g

* maka pszenna – 270 g

* kakao – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cynamon -1 łyżeczka

* masło – 250 g

* kompot owocowy – 200 ml

DODATKOWO:

* owoce: u mnie truskawkami, ale mogą być też wiśnie, maliny, borówki, porzeczka – ok. 300 g

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 200 g

* kakao – 2 łyżki

* cukier – 160 g

* masło – 150 g

Do przepisu wykorzystałam  Ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.

CALLEBAUT Czekolada ciemna Select 54,5% - 0,5kg

Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków.

Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków.

Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. 

Koniecznie spróbujcie!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5% w sklepie www.sweetdecor.pl ! ) .

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Do dzbanka wkładamy nóż.

Dodajemy mąkę, kakao cukier i cynamon.

Dodajemy masło.

Wyrabiamy ok. 15 sekund / prędkość 5.

Zawijamy w folię, mrozimy przez 30 minut.

CIASTO:

Do dzbanka zakładamy mieszadło nożyk.

Wsypujemy mąkę i kakao.

Dodajemy cukier oraz cynamon.

Dodajemy masło oraz proszek do pieczenia.

Dodajemy czekoladę ( w kuwerturze ). 

Ustawiamy siekanie czas: 4 minuty / prędkość 6.

W trakcie dolewamy kompot, dodajemy żółtka.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch  ok.3 minuty/prędkość 4.

Nie przerywając ubijania wsypujemy 50 g cukru.

Ubijamy dalej 2 minuty / prędkość 4.

Dodajemy pianę z białek do masy czekoladowej, mieszamy 1 minutę/prędkość 1.

Przekładamy do tortownicy, dodajemy owoce.

Obficie posypujemy zmrożoną kruszonką.

Pieczemy ok. 50 minut w 180C.

Studzimy.

Smacznego!

Poznajcie sprzęt!

Może i u kogoś z Was zagości w kuchni!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress