No i mamy w pełni sezon na dynie!
W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt!
Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta.
Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół.
Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* dynia – 0,5 szt
* czosnek – 3 ząbki
* cebula – 1 szt
* chili – 1 szt
* mleko kokosowe – 200 ml
* sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier brązowy – do smaku
* oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
DODATKOWO:
* parmezan
* natka pietruszki
* orzechy laskowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili – przesmażamy.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, smażymy ok 3 minuty, zalewamy ok. 500-750 ml wody i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ).
Po tym czasie miksujemy wlewamy mleko kokosowe, miksujemy na gadki krem i gotujemy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i odrobiną cukru.
Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi orzechami laskowym, odrobiną startego parmezanu i świeża natką pietruszki.
Smacznego!
No Comments