Kto lubi zupę pomidorową, co?!
Na to pytanie chyba większość odpowie JA!
I ja te z ją uwielbiam!
Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem.
Taka domowa, gęsta i sycąca.
Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne!
Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów.
Wyszła obłędna!
Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę!
Koniecznie próbujcie!
SKŁADNIKI:
* dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* bulion warzywny – ok. 150 ml
* śmietana 18% – 100 ml
* świeży tymianek, bazylia, sól, pieprz – do smaku
DODATKOWO:
* makaron świderki
* pomidorki koktajlowe
* parmezan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki,wcinamy zgrubiałe środki i przekładam d naczynia żaroodpornego.
Całość skrapiamy oliwą i układamy ząbki czosnku w łupinach, bazylię oraz tymianek.
Solimy i wkładamy do nagrzanego na 100C piekarnika na ok. 25 minut, po tym czasie wyciągamy, chwilę studzimy.
Wkładamy do garnka , dodajemy czosnek obrany z łupinek, i podlewamy odrobiną bulionu ( jego ilość zależy od soczystości pomidorów )
Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z ugotowanym makaronem , podpieczonymi pomidorkami i startym parmezanem.
Smacznego!
No Comments