Podróże mnie niesamowicie inspirują.
Zawsze wracam z głową pełna pomysłów.
Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ).
Z Egiptu również przewiozłam mnóstwo pomysłów w głowie i sercu.
Dziś zapraszam na pyszną zupę SHORBA ADS – jedną z najbardziej znanych ( oprócz mulochiji i labaneyi ) egipskich zup.
Bazuje ona tak jak większość dań kuchni arabskiej na roślinach strączkowych, dzięki czemu jest sycąca i zdrowa.
Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 6-8 porcji )
* soczewica czerwona – 300 g
* kurczak ( skrzydełka lub udka ) – ok. 300 g
* cebula biała – 2 szt
* pomidory ( miękkie, soczyste ) – 4 szt
* czosnek – 3 ząbki
* oliwa z oliwek
* kminek – 0,5 łyżeczki
* cytryna
* sól, pieprz
* migdały/orzechy
* natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na kurczaku gotujemy bulion. Migdały prażymy.
Do wywaru dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut.
Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki.
Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny.
Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką.
Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
Smacznego!
No Comments