TARTA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI ” SNICKERS ” ( bezglutenowa, wegańska )

A gdy już tak na wstępie powiem Wam, że zakochacie się w tym cieście to uwierzycie?!

Mam nadzieję, że tak!

Ja totalnie oddałam mu swoje serce!

Dziś, zainspirowana jednymi z warsztatów kulinarnych, które poprowadziłam, przygotowałam przepis na pyszne ciasto inspirowane znanym i bardzo lubianym batonikiem.

Nie jest to jednak zwykłe ciasto!

Chrupiący, całkowicie bezglutenowy spód przykryty słodkim ( a bez białego cukru! ) kremem daktylowym z chrupiącymi orzechami i kremową czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia!

Ciasto jest zdecydowanie zdrowsze, a smakuje równie wyśmienicie ( a może nawet lepiej! ) co znany batonik!

Krem daktylowy z orzechami to coś fantastycznego!

Smakuje jak najlepszej jakości kajmak i daję sobie rękę uciąć, że zachwyci każdego, tak jak zachwycił moją Mamę – bo to właśnie dla niej przygotowałam to ciasto!

Robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy!

Jest świetnym pomysłem nie tylko na co dzień, ale i na wyjątkowe okazje – swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego łasucha!

Koniecznie spróbujcie!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD ( bezglutenowy ):

* mąka z ciecierzycy – 90 g

* mąka owsiana – 90 g

* syrop klonowy – 40 g

* olej kokosowy roztopiony – 60 g

* sól – 1 szczypta

KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI:

* daktyle suszone – ok.200-250 g

* orzechy ( ja zmieszałam nerkowce + macadamia + pini ) – ok.100 -150 g

* olej kokosowy roztopiony – 60 g

* masło orzechowe niesolone – 1 łyżka

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada gorzka – 80 g

* mleko roślinne – 70 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto.

Wylepiamy formę ( najlepsza z wyjmowanym dnem ), nakłuwamy, pieczemy ok. 13-15 minut w 180C.

KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI:

Daktyle namaczamy dzień wcześniej, odsączamy wodę.

Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę.

Dodajemy resztę orzechów, chwilę siekamy.

Krem wyciągamy na wystudzony spód, wygłuszamy odstawiamy do lodówki.

POLEWA:

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, lekko studzimy, zalewamy schłodzony spód.

Odstawiamy do zastudzenia w lodówce.

Dekorujemy dyskami z temperowanej czekolady, orzechami, złotymi płatkami + np. tak jak ja pipetką z odrobiną whisky!

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Justyna
    3 lutego 2022 at 21:26

    Witam, czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 lutego 2022 at 21:27

      Każdą inną mąką bezglutenową, ale NIE jaglaną i kokosową.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress