A gdy już tak na wstępie powiem Wam, że zakochacie się w tym cieście to uwierzycie?!
Mam nadzieję, że tak!
Ja totalnie oddałam mu swoje serce!
Dziś, zainspirowana jednymi z warsztatów kulinarnych, które poprowadziłam, przygotowałam przepis na pyszne ciasto inspirowane znanym i bardzo lubianym batonikiem.
Nie jest to jednak zwykłe ciasto!
Chrupiący, całkowicie bezglutenowy spód przykryty słodkim ( a bez białego cukru! ) kremem daktylowym z chrupiącymi orzechami i kremową czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia!
Ciasto jest zdecydowanie zdrowsze, a smakuje równie wyśmienicie ( a może nawet lepiej! ) co znany batonik!
Krem daktylowy z orzechami to coś fantastycznego!
Smakuje jak najlepszej jakości kajmak i daję sobie rękę uciąć, że zachwyci każdego, tak jak zachwycił moją Mamę – bo to właśnie dla niej przygotowałam to ciasto!
Robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy!
Jest świetnym pomysłem nie tylko na co dzień, ale i na wyjątkowe okazje – swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego łasucha!
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD ( bezglutenowy ):
* mąka z ciecierzycy – 90 g
* mąka owsiana – 90 g
* syrop klonowy – 40 g
* olej kokosowy roztopiony – 60 g
* sól – 1 szczypta
KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI:
* daktyle suszone – ok.200-250 g
* orzechy ( ja zmieszałam nerkowce + macadamia + pini ) – ok.100 -150 g
* olej kokosowy roztopiony – 60 g
* masło orzechowe niesolone – 1 łyżka
POLEWA CZEKOLADOWA:
* czekolada gorzka – 80 g
* mleko roślinne – 70 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto.
Wylepiamy formę ( najlepsza z wyjmowanym dnem ), nakłuwamy, pieczemy ok. 13-15 minut w 180C.
KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI:
Daktyle namaczamy dzień wcześniej, odsączamy wodę.
Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę.
Dodajemy resztę orzechów, chwilę siekamy.
Krem wyciągamy na wystudzony spód, wygłuszamy odstawiamy do lodówki.
POLEWA:
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, lekko studzimy, zalewamy schłodzony spód.
Odstawiamy do zastudzenia w lodówce.
Dekorujemy dyskami z temperowanej czekolady, orzechami, złotymi płatkami + np. tak jak ja pipetką z odrobiną whisky!
Smacznego!
2 komentarze
Justyna
3 lutego 2022 at 21:26Witam, czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy?
Ostra na Słodko
3 lutego 2022 at 21:27Każdą inną mąką bezglutenową, ale NIE jaglaną i kokosową.