O zrobienie tego ciacha na swoje imieniny prosiła mnie Mamcia.
Przepis przyniosła od cioci, ale przyznaję Wam , że nie do końca byłam do niego przekonana.
No ale, ze Mama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam!
Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto.
Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało!
Jenak mamuśka miała rację.
Koniecznie spróbujcie je zrobić!
Nie pożałujecie!
Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 )
CIASTO:
* jajko – 6 szt
* mąka pszenna – 2 szkl
* masło – 250 g
* olej roślinny – 6 łyżek
* cukier -1,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* kisiel – 1 op
* mak – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
KULKI KOKOSOWE:
* żółtko – 1 szt
* 3 x mielony biały ser -200 g
* cukier puder – 3 łyżki
* wiórki kokosowe – 10 łyżek
* skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
* kasza manna – 1 łyżka
* cukier waniliowy – 1 lyżka
* masło – 1 łyżka
PIANA ŚMIETANOWA:
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* ser mascarpone – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KULKI KOKOSOWE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki.
CIASTO:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku.
Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak.
Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze.
Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C.
ŚMIETANOWA PIANA:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto.
Zajadamy!
Smacznego!
Ps. do kisielu możemy dodać 1 szczyptę czerwonego barwnika – wzmocni kolor a nie zmieni smaku.
5 komentarzy
Dominika
5 lipca 2017 at 21:35Jak ci wyszło to różowe ciasto? Ja dodałam kisiel truskawkowy i niestety ciasto pozostało w kolorze jasnym- zero różowości ?
Ostra na Słodko
5 lipca 2017 at 21:47Tak jak napisalam w przepisie :))) Do ciasta możemy dodać 1 szczyptę czerwonego barwnika – wzmocni kolor a nie zmieni smaku.
Magda
23 grudnia 2017 at 11:08Czy mozna użyć sera w wiaderu President?
Ostra na Słodko
23 grudnia 2017 at 11:12Śmiało Kochana! Jak najbardziej! :))
Sylwia
13 października 2019 at 21:44Zrobiłam dzisiaj, tylko ciut za sucha część z makiem mi wyszła. Możliwe , że za małą część ciasta odłożyłam na szklankę maku. Poza tym spoko 👍