Uwielbiam wędzonego łososia – zarówno na grzanki, do sałatek, jak i jako dodatek do makaronu.
To właśnie w połączeniu z makaronem i pieczonymi pomidorami tworzy fantastyczne, szybkie danie, któremu nie potrafię się oprzeć!
Jedno z mich ulubionych dań obiadowych!
Najlepszej jakości łosoś, świeże, soczyste pomidory i ugotowany al dente makaron – takie trio, które sprawia, że nie chcę odrywać się od talerza!
Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* tagliatelle – 300 g
* wędzony łosoś – 100 g
* szalotka – 1 szt
* pomidory koktajlowe – 100 g
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pomidory polewamy odrobiną oliwy, lekko nacinamy, pieczemy ok. 15 minut w 170C.
Na odrobinie oliwy przesmażmy posiekaną szalotkę.
Makaron gotujemy al dente, wrzucamy do przesmażonej cebulki, podgrzewamy.
Dodajemy upieczone pomidory i porwanego łososia, doprawiamy pieprzem do smaku.
Podjemy gorące ze świeżymi ziołami/kiełkami.
Smacznego!
No Comments