SMOOTHIE BOWL KOKOSOWE Z INKĄ, ORZECHAMI I OWOCAMI LEŚNYMI

Jakiś czas temu w kuchni nastał nowy trend. Trend na smoothie bowl.

Jest to nic innego jak śniadaniowa wersja koktajlu z dodatkami – miska wypełniona po brzegi ulubionym koktajlem i dodatkami: owoce, bakalie, płatki, nasiona.

Nie tylko smaczny, ale i ładny ( bo najczęściej dodatki układane są w ozdobny sposób zachęcający do jedzenia i fotografowania ) sposób na uzupełnienie codziennej dawki witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dziś przygotowałam dla Was Smoothie bowl w wersji czekoladowo-kawowo-orzechowej z owocami leśnymi, które już pojawiły się na targach.

Pyszny koktajl na mleku kokosowym z dodatkiem kilku rodzajów orzechów, borówek i malin tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością naładuje energią na cały dzień!

Do zrobienia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa Inka – tym razem w wersji z błonnikiem ( połączenie aromatycznej kawy zbożowej i mocy inuliny [ wielocukru o działaniu prebiotycznym stymulującym florę bakteryjną jelit , wspomagającym oczyszczanie i powodującym szybsze uczucie sytości ]  – rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ).

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżki

* mleko kokosowe – 400 g

* owoce leśne: borówki, maliny

* mix orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, macadamia, piniowe

* suszone figi oraz daktyle

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko kokosowe blendujemy z kawą Inka z błonnikiem oraz garścią orzechów i garstką daktyli

( Jeśli wolimy bardziej geste koktajle możemy dodać jeszcze pokrojonego banana ).

Przelewamy do miseczki, dodajemy posiekane, podprażone wcześniej orzechy oraz owoce.

Zajadamy na zimno!

Smacznego!

Ps. tak jak pisałam powyżej smoothie bowl jemy w miseczkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ulubioną wersję zabrać w butelce czy shakerze na drogę!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress