Ależ te wakacje szybko zleciały!
Dopiero co był czerwiec, dopiero co wróciłam z Chin … a już mamy wrzesień , a za oknem powoli robi się jesień.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jesień ( nie tylko dlatego, że wtedy mam urodziny! ) – uwielbiam złote liście na drzewach, gorącą kawę ulubionym kubku i dobrą książkę czytaną pod kocem.
Ale dziś nie o tym!
Wrzesień to tez okres kiedy zaczyna się szkoła!
Dziś razem z INKĄ przygotowałam przepis na pyszne, drugie śniadanie do szkoły!
Zamiast słodkiej drożdżówki – pyszny, sycący koktajl, który nie tylko zaspokoi głód, ale też naładuje energią na cały dzień w szkole!
Spróbujcie mojej ulubionej, jesiennej wersji – ze śliwkami z własnego ogrodu, odrobiną borówek, cynamonem, INKĄ z magnezem i nasionami chia na mleku kokosowym!
Słodzone miodem, który dostałam w prezencie na festiwalu w Bieszczadach – coś pysznego!
Ps. koktajl bedzie tez dobrym pomysłem dla tych dużych dzieci – śmiało możecie go zrobić sobie do pracy!
Gwarantuję, ze posmakuje!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 1 duża porcja )
* śliwki węgierki – ok. 200 g
* borówki – 1 garść
* cynamon – do smaku
* miód spadziowy – 3-4 łyżki
* kawa INKA z Magnezem – 1 pełna łyżka
* nasiona chia – 3 łyżki
* mleko kokosowe – ok. 200 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Nasiona chia zalewamy na noc mlekiem kokosowym, zostawiamy do napęcznienia.
Na drugi dzień 3/4 napęczniałych nasion miksujemy ze śliwkami, borówkami, kawą oraz miodem i cynamonem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ).
Przelewamy do butelki, a wierzch dajemy resztę chia.
I gotowe!
Smacznego!
Jest pyszne!
No Comments