Dobrze wszyscy wiedzą, że jestem ogromną, ale o ogromna miłośniczką wszystkich, drożdżowych wypieków.
Nie tylko tych na słodko, ale tych na słono, czy wytrawnie również!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, niesamowicie puszyste mini focaccie wypełnione po brzegi pysznościami.
Mamy gęsty, kremowy sos pomidorowy, aromatyczne, tłuściutkie salami, ciągnącą mozzarellę, czerwoną cebulkę i soczyste pomidory.
Do tego chrupiący sezam i odrobina mojej ulubionej tajskiej bazylii!
Nic więcej nie potrzeba!
Takie focaccie najlepiej smakują na gorąco prosto z pieca, ale również na zimno będą zachwycać!
Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco!
Koniecznie spróbujcie!
Dajcie znać jak smakowały!
SKŁADNIKI:
( ok. 10-12 szt )
CIASTO:
* mąka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 40 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 260 ml
* cukier – 1 płaska łyżka
* jajko – 2 szt
* sól – 1 płaska łyżeczka
DODATKOWO:
* koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g
* sezam
* bazylia tajska suszona ( nie konieczna )
* mozzarella ( u mnie mini kulki ) – 200 g
* salami – 150 g
* pomidory na gałązkach – ok. 250 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* czerwona cebula – 2 szt
* sól, pieprz
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z solą.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.
Formujemy coś na kształt pieroga, ranty podnosimy do góry.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obsypujemy sezamem i bazylią tajską.
Smarujemy koncentratem pomidorowym Pudliszki zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem ( ilość zależy od naszych upodobań ) oraz odrobiną soli i pieprzu.
Układamy pomidory ( z gałązkami ładnie wyglądają! ).
Dodajemy salami i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Mozzarellę dodajemy dopiero w połowie pieczenia!
Zapiekamy ok. 15 – 18 minut w 180C.
Zajadamy gorące!
Smacznego!
No Comments