To prawie już!
Święta Wielkanocne zbliżają się Wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej zaglądacie na bloga w poszukiwaniu pomysłów na ten szczególny czas!
Pomysłów nie tylko na słodkości!
Dzisiaj razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pomysł na prostą i pyszną przystawkę do świątecznego obiadu.
Słone, kruche tartaletki wypełnione chrzanowym twarożkiem i genialnym śledziem, z dodatkiem pomidorów i mojego ukochanego koperku zachwycą największych łasuchów!
Pobudzą apetyt u każdego!
Ps. Beczka śledzi SEKO to marynowane filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry, w oleju rzepakowym, z dodatkiem cebuli.
Przygotujcie te tartaletki i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 20 tartaletek )
KRUCHE SPODY:
* mąka pszenna – 250 g
* masło – 125 g
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 łyżeczka
* woda – 50 ml
DODATKOWO:
* Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550g SEKO – 1 op
* pomidory cherry – ok.200 g
* żółte pomidory – 3 szt
* świeży koper – 1 pęczek
* twarożek naturalny typu “kanapkowy” – 250 g
* chrzan – najlepiej świeży korzeń
* sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE SPODY:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wypiekamy ok. 20 minut w 180C. Studzimy.
CAŁOŚĆ:
Twarożek ucieramy z tartym chrzanem – jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych.
Uważajmy, by nie przesadzić!
Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy wystudzone tartaletki.
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, drobno siekamy, układamy na twarożku.
Dodajemy świeże pomidory i koper.
Oprószamy odrobiną pieprzu.
Prosto i pysznie!
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
No Comments