Z rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą!
Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim Starym Kleparzu.
Ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ciasta ucierane z rabarbarem, pyszne tarty, drożdżówki i rabarbar zapiekany np. pod owianą kruszonką – na samą myśl o tych smakołykach cieknie ślinka!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na najlepsze ucierane ciasto z rabarbarem.
Niesamowicie puszyste!
Zawsze się udaje!
Nigdy nie ma zakalca!
Sprawdzone setki razy!
Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×26 )
Na większą podwajamy składniki!
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* jajko L – 2 szt
* olej roślinny – 0,5 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* jogurt naturalny – 300 g
* rabarbar + cukier do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem na puch.
Dodajemy jogurt i olej, mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy.
Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar.
Posypujemy cukrem po całości.
Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ).
Smacznego!
24 komentarze
Natalka
5 maja 2019 at 11:19Wygląda super ! Jogurt w temperaturze pokojowej czy ma być z lodówki?
Ostra na Słodko
5 maja 2019 at 11:20Wyciągnęłam ok. 15 minut wcześniej :))))
Natalka
5 maja 2019 at 13:33Dzięki :* jest na mojej liście do zrobienia 😁ostatnio piekłam Twój kokosowy pleśniak rewelacja 😄
Pipi
7 czerwca 2020 at 12:00Jest pyszne z każdymi owocami, dżemem itd. Dziś zaryzykuję z serem i owocami. Raz wyszedl mi zakalec bo przesadziłam z mokrymi skladnikami I za dlugo mieszalam ciasto ..
Asia
7 maja 2019 at 12:08A jednak wyszedł zakalec😄😄😄😄
Ostra na Słodko
7 maja 2019 at 12:09Jakie składniki zamieniłaś?
Albo czy ucierałaś dłużej?
BO NIGDY mi jeszcze nie wyszedł robiąc tak dokłądnie jak napisałam.
Asia
7 maja 2019 at 12:11Zrobiłam podwójna porcje. Jedynie co to jogurt nie był wyciagniety wcześniej z lodówki.
Ostra na Słodko
7 maja 2019 at 12:13W przypadku ciast ucieranych zawsze muszą mieć temperaturę pokojową albo zbliżoną do pokojowej.
Szkoda :( Bo ciacho naprawdę pyszne!
Asia
7 maja 2019 at 12:12Ucieralam tylko do połączenia składników.
Asia
7 maja 2019 at 12:13I tak zniknie hihi nawet zakalec jest dobry.
Ostra na Słodko
7 maja 2019 at 12:14Uff!!! Buziaki! Cudownego dnia!
Asia
7 maja 2019 at 12:15Napewno spróbuję jeszcze raz.
Pozdrawiam 😊
justyna
21 sierpnia 2019 at 08:17Czy można posypać je kruszonką? Czy jest na to za „lekkie”?
Ostra na Słodko
22 sierpnia 2019 at 22:18Śmiało!
Barbara
24 kwietnia 2020 at 12:09Wygląda obłędnie! Czy mąka krupczatka?
Anonim
4 maja 2020 at 12:15Jogurt grecki czy taki tradycyjny?
Klaudia
12 maja 2020 at 14:26Czy to ciasto ma być po połączeniu składników bardzo gęste? Bo mi takie wyszło. Właśnie czekam czy wyjdzie
Basia
30 maja 2020 at 14:14Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃
Basia basia
30 maja 2020 at 14:14Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃
Basia basia
30 maja 2020 at 14:15Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃 pycha polecam
Dorota
30 maja 2020 at 15:36no niestety mi wyszedł zakalec
Paulina
2 czerwca 2020 at 18:19Mi również wyszedł zakalec. Nie polecam przepisu.
Małgorzata
22 maja 2022 at 11:59To że Pani nie wyszedł nie znaczy że przepis jest zły 🤦♀️ jak to mówią to nie sprzęt jest zły a operator…
Janusz
22 maja 2022 at 19:02Zakalec na palec, a wszystko zgodne z opisem i przepisem