PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ

Lidl po raz kolejny zainspirował mnie do stworzenia przepysznego, włoskiego dania!

A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu.

Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację!

Łatwo, szybko, pysznie!

Koniecznie wypróbujcie!

pappardele z szynka parmenska 2x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron pappardelle – 250 g
* szynka parmeńska – 90 g
* ser gorgonzola – 50 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* śmietanka 30% – 200 ml
* mielony pieprz czarny i biały
* mielona papryka słodka
* suszona bazylia
* oliwa z oliwek – do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki.

Na oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.

Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę szynkę parmeńską i przesmażamy ok. 2-3 minuty.

Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty.

Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera.

Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gorące!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress