PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ

Lidl po raz kolejny zainspirował mnie do stworzenia przepysznego, włoskiego dania!

A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu.

Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację!

Łatwo, szybko, pysznie!

Koniecznie wypróbujcie!

pappardele z szynka parmenska 2x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron pappardelle – 250 g
* szynka parmeńska – 90 g
* ser gorgonzola – 50 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* śmietanka 30% – 200 ml
* mielony pieprz czarny i biały
* mielona papryka słodka
* suszona bazylia
* oliwa z oliwek – do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki.

Na oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.

Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę szynkę parmeńską i przesmażamy ok. 2-3 minuty.

Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty.

Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera.

Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gorące!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress