No i znowu zabieram Was na pyszny obiad!
Tym razem czeka nas iście królewska uczta – wszystko to za sprawą kurczaka pieczonego w całości.
Uwielbiam kurczaka przyrządzać na 2 sposoby – piec na piwie oraz właśnie tak, jak dzisiaj – piec na płasko.
Taki kurczak pieczony na płasko to fantastyczny pomysł na obiad!
Gwarantuję, że wszyscy, którzy usiądą do obiadu będą zachwyceni!
Polecam!
Do jej zrobienia wykorzystałam nową patelnię nieprzywierającą z pokrywką marki AMBITION, z serii AMORE, ze sklepu garneczki.pl
Firmę Ambition pewnie wszyscy już doskonale znacie ( również z mojego bloga ).
Jest to uznany producent oferujący szeroką gamę artykułów wyposażenia kuchni oraz jadalni.
Produkty z oferty marki łączą w sobie funkcjonalność, wysoką jakość wykonania oraz nowoczesny design.
Sprawdzą się do komfortowego gotowania i przyrządzania rozmaitych posiłków, a także ich efektownego podawania.
CECHY PATELNI:
⇒ Ma średnicę 28 cm, jest głęboka – idealna do smażenia i duszenia potraw.
⇒ Ma nowoczesną wielowarstwową powłokę Qualum Basic.
⇒ Warstwa ceramiczna cechuje się ogromną odpornością na wysokie temperatury, finalnie przykryta jest powłoką nieprzywierającą.
⇒ Powłoka ceramiczna ogranicza przywieranie żywności podczas smażenia, ułatwia przygotowanie dań oraz mycie.
⇒ Doskonale przewodzi temperaturę.
⇒ Szkielet z aluminium jest sztywny, nie odkształca się w wysokiej temperaturze i bardzo szybko się nagrzewa.
⇒ Linię Amore cechuje doskonała jakość i precyzja wykonania.
⇒ Gładka w dotyku powierzchnia patelni błyszczy satynowo.
⇒ Patelnia Ambition nadaje się do smażenia z minimalna ilością tłuszczu.
Jednocześnie możemy na niej uzyskać wysokie temperatury, które są konieczne gdy np. chcemy szybko opiec stek, by zamknąć pory mięsa i zachować jego smak i soczystość.
⇒ Lekkie aluminium, to lekkie garnki – ułatwienie dla osób, które nie powinny dźwigać np. ze względów zdrowotnych.
⇒ Sprawdzi się na każdego rodzaju kuchence, jest to również patelnia na indukcję.
SKŁADNIKI:
* kurczak zagrodowy – 1 szt
* maślanka – 500 ml
* czosnek – 1 główka
* PRZYPRAWY: sól, chili, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, kolendra, kminek, goździki, ziele angielskie – po 1 łyżeczce
* sos sojowy
* dobrej jakości masło
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeżego kurczaka wykrawamy tak jak na zdjęciu poniżej.
Wycinamy ostrym nożem lub tasakiem grzbiet – musimy dosłownie wyciąć kręgosłup, a wtedy kurczaka będzie można rozłożyć na płasko.
Wycinamy również szyjkę.
Po wycięciu układamy rozcięciem do spodu i lekko zgniatamy, dociskamy,
Z przypraw robimy mieszankę, rozgniatamy w moździerzu.
Mieszamy z maślanką, nacieramy mięso, oblewamy sosem sojowym, obkładamy czosnkiem.
Szczelnie zawijamy i odkładamy na 2 dni do marynowania.
Po zamarynowaniu jeszcze raz nacieramy, oblewamy oliwą, obkładamy plastrami masła.
Układamy ulubione warzywa, jakie chcemy upiec razem z mięsem – polecam nakrojone ziemniaki, marchew, groszek, kawałki czosnku i plaster cytryny.
Pieczemy w 180C z termoobiegiem, do miękkości – mniej więcej 1 godzina na każdy kilogram mięsa.
Uwaga – co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem, ale nie obracamy mięsa.
Podajemy na gorąco!
Polecam!
Smacznego!
PODSUMOWANIE:
Już teraz wiem, że garnek będzie jednym z ulubionych!
Najczęściej gotuję obiady dla 2 osób.
Dania szybkie, łatwe i pyszne.
Gotowane i pieczone.
Ten garnek zdecydowanie usprawni i umili pracę w kuchni.
Jest wykonany bardzo solidnie – jest to z całą pewnością produkt na lata!!
Cała oferta marki AMBITION w sklepie.
W ofercie znajdują się m.in. garnki, patelnie, czajniki, kawiarki, blachy do pieczenia, drobne gadżety i wiele innych rzeczy, które umilą i ułatwią czas w kuchni i nie tylko.
Idealne również jako prezent.
Polecam!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/)
6 komentarzy
Sayurii
4 kwietnia 2021 at 08:45Czy to ma być 500 ml maślanki?wymieszałam wszystkie przyprawy i u mnie kurczak plywa w marynacie. Na zdjęciu nie widzę tak dużo marynaty. Czy w tej marynacie piekę czy odlewam przed pieczeniem ?
Ostra na Słodko
4 kwietnia 2021 at 10:16Tak, 500 ml maślanki + przyprawy.
Jest pieczoną razem. Podczas pieczenia polewamy nią mięso.
Sayurii
5 kwietnia 2021 at 13:05…brak temperatury pieczenia..
Sayurii
5 kwietnia 2021 at 10:40Nie ma podanej temperatury pieczenia…
Sayurii
9 kwietnia 2021 at 20:52Co się stało z zapytaniem o temperaturę pieczenia?
Nadal odpowiedzi brak….
Ostra na Słodko
9 kwietnia 2021 at 21:18Pieczemy w 180C.
JUż uzupełniam przepis