CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska )

Dziś znów zabieram Was w kierunku Azji – wiem wiem, lubicie to tak samo jak ja!

Mam dla Was przepis na fantastyczne Tajskie czerwone curry z kurczakiem.

Niesamowicie aromatyczne, sycące i rozgrzewające.

Podane z ryżem jest świetnym pomysłem na orientalny obiad albo kolację na ciepło.

Robi się je niesamowicie szybko, a jego smak zachwyca podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej.

Koniecznie wypróbujcie!

Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu!

czerwone curry , curry chicken , curry z kurczakiem czerwone curry tajskie , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 200 g
* czerwona pasta curry – 3 łyżki
* olej kokosowy – 2 łyżki
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* świeża papryczka chili – 1 szt
* liście limonki – 2 szt
* mleko kokosowe – 400 ml
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* sos rybny – 1 łyżka
* pędy bambusa – 2 łyżki
* sól, pieprz
* ryż

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki.

Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.

Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.

Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

czerwone curry , curry chicken , curry z kurczakiem czerwone curry tajskie , ostra na slodko (4)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Łasuch Tony
    4 maja 2016 at 15:29

    Danie wygląda pysznie i z pewnością idealnie łączy smak pikantny i kwaśny. Jak uda mi się gdzieś dostać czerwone curry to z pewnością wypróbuję to danie. Pozdrawiam!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress