ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?!

Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka!

Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja.

Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie.

Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego.

1-IMG_6273

Zwracam jednak uwagę na jego jakość i wybieram te najlepsze – oznaczone certyfikatami.

Dzięki temu mam pewność, że mięso to, na każdym etapie produkcji było traktowane z należytym szacunkiem, tzn. zgodnie z zachowaniem odpowiednich standardów.

Zachowane zostały prawne wytyczne, a mięso przygotowano pod ścisłą kontrolą weterynarza, poddając je wszystkim koniecznym badaniom.

W przypadku takiego mięsa łatwo weryfikuję kluczowe informacje takie jak data ważności, producent, polskie pochodzenie czy też sposób chowu .

Poza tym takie pakowanie drobiu jest niezwykle praktyczne – mięso nie brudzi się od innych produktów, nie przesiąka innymi zapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami.

roladki z indyka, roladki w ciescie francuskim , roladki z warzywami , soczyste roladki z kurczaka , ostra na slodko (2)x

SKŁADNIKI:

( 4 roladki )

* filet z indyka – ok. 500 g
* jogurt naturalny – 3 łyżki
* duża marchew – 1 szt
* por – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, papryka
* ciasto francuskie – 300 g
* żółtko do posmarowania
* masło klarowane

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut.

W tym czasie na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, pora i startą marchew – doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Na mięso nakładamy farsz, zwijamy ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór.

Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ).

Uwaga!

* Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone.

Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości.

Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon.

Smacznego!

roladki z indyka, roladki w ciescie francuskim , roladki z warzywami , soczyste roladki z kurczaka , ostra na slodko (5)xxx

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego”

KRD




Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Natka
    2 maja 2016 at 13:40

    Jutro będę próbowala zrobić :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress