MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI – najlepszy!

Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast!

Niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego przepyszne!

Ciasto jest idealnie wilgotne, a zarazem delikatne i lekkie.

Świetnie smakuje oblany czekoladą i udekorowany truskawkami albo też obsypany cukrem pudrem.

Idealny do popołudniowej kawki!

U mnie w pracy się nim zachwycali, a jak będzie u Was?

Spróbujcie!

 murzynek , ciasto czekoladowe , ciasto czekoladowe najlepsze , ciasto latwe i szybkie , ostra na slodko , sylwia ladyga (1)xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 23 cm )

* masło – 200 g
* olej – 125 ml
* cukier – ok. 1,5 szkl
* woda – 125 ml
* kakao – 5 łyżek
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 20 g

DODATKOWO : truskawki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku umieszczamy masło i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane z wodą – podgrzewamy do uzyskania gładkiej masy.

Pół szklanki odlewamy na polewę, resztę delikatnie chłodzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę – dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.

Wierzch polewamy pozostałą masą kakaową i dekorujemy truskawkami.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress