ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI

Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach.

Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym.

Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli.

Całość fantastycznie się komponuje i jest to danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie!

Apetina po raz kolejny spisała się na medal!

1415711287na-logo

A jak przygotować taką zupę?

Zobaczcie!

krem z kurek , ptysie ziemniaczane , zupa krem grzybowa , ostra na slodko , apetina , sylwia ladyga (1)x

SKŁADNIKI:

ZUPA / KREM:

* kurki – 250 g
* cebula – 1 szt
* bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora )
* serek kremowy naturalny Apetina – 125 g
* natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek
* masło -1 łyżka
* kurkuma
* sól

KOPERKOWE PTYSIE:

* ugotowane ziemniaki – 200 g
* serek kremowy Pesto i Rukola Apetina – 60 g
* żółtko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
* koperek – 1 pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ZIOŁOWE PTYSIE:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy serek kremowy Pesto i Rukola Apetina, żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego.

Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut.

ZUPA / KREM:

Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ).

Dusimy ok. 20 minut, a następnie doprawiamy dużą szczyptą kurkumy oraz solą.

Miksujemy na gładki krem i zagęszczamy serkiem kremowym naturalnym Apetina.

Podajemy gorące ze świeżo upieczonymi ptysiami, natką pietruszki i tymiankiem.

Smacznego!

krem z kurek , ptysie ziemniaczane , zupa krem grzybowa , ostra na slodko , apetina , sylwia ladyga (3)x


Twoja kuchnia ma to coś

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress