Wiem , wiem , że uwielbiacie ciasta ucierane – ja też!
Nie ważne czy na kefirze czy na jogurcie – ważne , żeby było mega puszyste, wilgotne i delikatne!
i Takie właśnie jest to!
Dziś zrobiłam je z morelami, ale po sezonie śmiało możecie użyć innych , ulubionych owoców.
Śliwki, truskawki, maliny, gruszki, a nawet owoce z puszki – każde pasują idealnie!
Ciasto ucierane na kefirze robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )
* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* morele – ok.300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy pokrojone morele.
Pieczemy ok. 45 minut w 180.
1 Comment
Agnieszka
10 sierpnia 2017 at 12:04Sylwia, Kochana Jakie wymiary blachy?