Sezon na truskawki powoli się kończy, więc korzystajmy z jego uroków, póki możemy!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka – babeczki z jogurtowego ciasta ucieranego wypełnione truskawkami.
Taka fajna alternatywa dla klasycznego ciasta ucieranego!
Po sezonie truskawkowym babeczki śmiało można wypełnić innymi owocami – świetnie sprawdzą się też borówki albo brzoskwinie.
Robi się je błyskawicznie, a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* jogurt naturalny – 0,5 kubeczka ( ok. 80 g )
* mąka pszenna – 1,5 kubeczka
* cukier – 1 kubeczek
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej – 0,5 kubeczka
* truskawki – ok. 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt, olej i jajka – dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremek na babeczki – tartaletki ( albo na muffinki! ) i układamy pokrojone truskawki.
Pieczemy ok. 25 minut / 180C.
Smacznego!
No Comments