DROP SCONES – PYSZNE SZKOCKIE NALEŚNIKI

Dziś w podróż zabieram Wam do Szkocji.

Scotland_map

Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie pancakes.

Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego.

Są fajnie delikatne, puszyste, lekkie!

Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek  z dodatkiem ulubionej konfitury ( u mnie dżem z czereśni – ten! ), owoców , śmietany lub masła.

Koniecznie spróbujcie!

  drop scones , puszyste pancakes , kuchnia szkocka , racuszki , pankreki , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)x

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko 3,2% – 0,5 szkl
* duże jajko – 1 szt
* roztopione masło – 1 łyżka
* cukier – 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 duża szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut.

Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta.

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

drop scones , puszyste pancakes , kuchnia szkocka , racuszki , pankreki , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress