Uwielbiam wszystkie ciasta drożdżowe!
Ich zapach, ich smak, wygląd przywodzi na myśl smak dzieciństwa, ukochaną babcię i zabawy w ogrodzie na trzepaku pomiędzy drzewami pełnymi soczystych, fioletowych śliwek.
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego, który jest jednym z najpiękniejszych zapachów.
Delikatne, niesamowicie puszyste, lekkie, wypełnione soczystymi śliwka, których już pełno w sklepach i na targach!
Ciasto idealne – dokładnie tak powiecie.
Częstujcie się!
Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe ze śliwkami poleca się na dziś!
SKŁADNIKI:
( blacha 24-28 cm )
CIASTO :
* mąka pszenna – 450 g
* cukier – 5 łyżek
* ciepłe mleko – 250 ml
* świeże drożdże – 35 g
* masło min.82% – 80 g
* jajko M – 2 szt
KRUSZONKA:
* mąka- 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 50 g
DODATKOWO :
* śliwki – ok. 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru, rozpuszczamy, dodajemy ciepłe mleko i resztę cukru, odstawiamy na ok. 10 minut.
Dodajemy jajka, a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).
Dodajemy mąkę, zagniatamy robotem z hakiem, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.
Blachę smarujemy masłem, obsypujemy odrobiną tartej bułki, wykładamy ciasto, pokrywamy śliwkami.
Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki szybko rozcieramy w palcach. Mrozimy.
CAŁOŚĆ:
Uwaga!
Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180C.
Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.
17 komentarzy
Klaudia
10 sierpnia 2013 at 13:42Nie ma to jak ciasto drożdzowe i to jeszcze ze śliwkami mniam …
Marta T.
26 sierpnia 2013 at 13:59dodałam cynamon… boskie…!!
Ciasto ucierane na kefirze ze śliwkami
28 sierpnia 2013 at 10:23[…] jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie […]
Ola
29 sierpnia 2013 at 15:11Robiłam, polecam!
Muffinki czekoladowo - śliwkowe
18 września 2013 at 19:22[…] wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z […]
Dżdżownica drożdżowa z parówkami
27 kwietnia 2014 at 17:03[…] Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO: […]
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
1 maja 2014 at 17:21[…] i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej […]
Drożdżówki z serem i kruszonką
4 maja 2014 at 12:06[…] Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego! […]
Muffiny truskawkowe z kruszonką
30 maja 2014 at 18:37[…] z kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla […]
pleśniak ze śliwkami i bezową pianą
18 lipca 2014 at 06:21[…] Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi. […]
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze - łatwe i szybkie!
14 października 2014 at 15:41[…] na myśl wspomnienia z dzieciństwa … domowe , babcine ciasta , którymi uwielbiamy się rozkoszować w sezonie […]
MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
30 listopada 2014 at 00:45[…] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … […]
BABA DROŻDŻOWA LENIWA Z KRUSZONKĄ
21 stycznia 2015 at 16:18[…] Drożdżowe ze śliwkami … […]
DROŻDŻÓWKI Z GRUSZKAMI I KREMEM
21 stycznia 2015 at 21:17[…] waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie […]
DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
26 kwietnia 2015 at 08:26[…] Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką! […]
7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI
3 września 2015 at 17:00[…] Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką […]
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
10 października 2015 at 21:27[…] już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne […]