Sezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.
Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!
U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)
Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne … lekkie … a znika w tempie błyskawicznym jeszcze ciepłe!
Jak je zrobić?
Zobaczcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– mleko -2/3 szklanki
– cukier – 0,5 szklanki
– masło – 100 g
– jajko – 2 szt
– świeże drożdże – 30 g
– mąka pszenna – 2,5 szklanki
KRUSZONKA:
– mąka pszenna – 50 g
– mąka ziemniaczana – 50 g
– cukier – 50 g
– masło – 80 g
DODATKOWO :
– rabarbar – 400 g
– cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.
Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).
Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rabarbar kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
Na ciasto nakładamy rabarbar.
Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C.
Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.
Pieczemy tak ok. 20 min.
Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
(Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone)
8 komentarzy
Torcik rabarbarowo - serowy z bitą śmietaną i truskawkami
1 czerwca 2013 at 11:38[…] już ciasto drożdżowe z rabarbarem i […]
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami
24 kwietnia 2014 at 10:54[…] Ostatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym. […]
Budyniowe z rabarbarem i kruszonką
29 kwietnia 2014 at 20:06[…] , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta […]
Drożdżówki z serem i kruszonką
4 maja 2014 at 12:06[…] Uwielbiam smak ciasta drożdżowego! […]
Migdałowe naleśniki serowo - rabarbarowe
11 maja 2014 at 17:31[…] lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości […]
Rolada drożdżowa z jabłkami
19 maja 2014 at 09:57[…] Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;) […]
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
15 kwietnia 2015 at 17:50[…] mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z […]
RABARBAR - obierać czy nie?
1 maja 2015 at 18:15[…] naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem Koniecznie zajrzyjcie! […]