Luty to miesiąc miłości, a więc i w naszej słodkiej serii na blogu nie może zabraknąć przepisów pełnych miłości.
Zaczynamy od pysznego ciasta bez pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut.
Kruchy spód , w tym przypadku z płatków kukurydzianych połączonych z czekoladowym kremem przykryty słodką, truskawkową pianką i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.
Kod: sylwia2023 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ !
Do przepisu wykorzystałam nasz rant cukierniczy ze sklepu SweetDecor.pl, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.
Równe serca różnej wielkości wycięłam za pomocą tych metalowych wykrawaczek – w komplecie jest aż 6 różnych wymiarów.
Idealnie nadają się również do robienia domowych ciastek lub pierników.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* płatki kukurydziane ( zamiennie na kruche ciastka ) – 300 g
* krem czekoladowy typu nutella – 250 g
* miód prawdziwy – 3 łyżki
PIANKA I GALARETKA:
* galaretka truskawkowa – 4 szt
* woda – 900 ml
* śmietana 36% – 2 szkl = 500 ml
WIERZCH:
* mleko kokosowe ( rzadkie z gęstym ) – 1 szkl = 250 ml
* żelatyna – 2 łyżeczki
* zimna woda – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Płatki miksujemy z miodem i kremem czekoladowym.
Wylepiamy formę, chłodzimy.
PIANKA I GALARETKA:
Galaretki zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Prawie 2 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę ( 22 x 20 ) posmarowaną cienką warstwą oleju.
Studzimy i wkładamy do lodówki, aby stężała (później powycinamy z niej serduszka).
Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć, tylko całkowicie wystygnąć).
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników.
Masa będzie płynna.
Przelewamy na schłodzony spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki, aby stężała.
Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance.
Całość wkładamy do lodówki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut.
Następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka, mieszamy.
Na ciasto bardzo delikatnie wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami.
Ja zrobiłam to dużą strzykawką – polecam!
Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka.
Ciasto wkładamy do lodówki na noc, aby dobrze stężało.
Smacznego!
Ps. na stronie SWEETDECOR.PL znajdziecie mnóstwo walentynkowych dekoracji, dzięki którym Wasze słodkości będą jeszcze piękniej wyglądać!
A z kodem: SYLWIA2020 zyskacie na nie specjalny rabat!
No Comments