SERNIK WANILIOW0-KARMELOWY NA KRUCHYM SPODZIE – kolejny przepis przygotowany w TERMOROBOT ICOOK MRK-18

Bardzo się cieszę, że pomysł realizacji tutaj serii z przepisami do urządzenia TERMOROBOT ICOOK MRK-18 tak bardzo przypadł Wam do gustu!

Mam nadzieję, że będą Wam towarzyszyć one jak najczęściej.

Dla osób, które jeszcze nie wiedzą o jakie przepisy i jaki sprzęt mi chodzi przypominam po krótce.

Jakiś czas temu trafił do nas nowy sprzęt znanej i lubianej marki MPM – wielofunkcyjne urządzenie zastępujące kilka sprzętów w domu ( i w znacznej części ludzki ręce! ).

Mowa o TERMOROBOT ICOOK MRK-18.

Sprzęt , który można powiedzieć robi w kuchni wszystko.

Przygotowywać można w nim dania na zimno i na gorąco.

Świetnie sprawdza się w przypadku ciast, deserów, lodów czy koktajli, na które wreszcie rozpoczął się sezon.

We wgranej do sprzętu książce kucharskiej jest ponad 160 rożnych przepisów.

Ja postanowiłam wymyślić kolejne, które być może znajdą się kiedyś w książce!

Kto wie!

Więc o sprzęcie możecie przeczytać w poprzednich wpisach – np. TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ!

Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciacho – tym razem obłędnie kremowy klasyczny waniliowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie.

Karmelowy smak zyskał dzięki zamianie białego cukru na brązowy!

To był strzał w 10!

Podany z lodami albo sezonowymi owocami jest fantastycznym deserem na upalne lato, które mamy nadzieję już coraz szybciej się do nas zbliża.

Spróbujcie !

Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche ciastka – 300 g

* masło – 150 g

* cukier – 80 g

MASA SEROWA:

* twaróg 3x mielony – 1200 g

* śmietana 36% – 150 g

* brązowy cukier – 280 g

* jajko – 6 szt

* żółtko – 4 szt

* budyń śmietankowy – 40 g

* wanilia – 1 laska

* skórka i sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Do dzbanka wkładamy nóż.

Wrzucamy masło, roztapiamy w 70C/3 minuty prędkość 1.

Wrzucamy kruche ciastka i cukier.

Blendujemy ok. 20 sekund/prędkość 6.

Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, chłodzimy.

MASA SEROWA:

Do dzbanka wkładamy nóż.

Wkładamy twaróg, sok, skórkę z cytryny oraz wanilię.

Dodajemy śmietankę 36%.

Wsypujemy cukier.

Miksujemy 1 minutę, prędkość 4.

Podczas mieszania przez otwór dodajemy całe jajka oraz żółtka.

Wsypujemy budyń.

Miksujemy jeszcze 10 sekund/prędkość 4.

Masę wylewamy na schłodzony spód.

Pieczemy ok. 50-60 minut w 180C z blachą z wodą na spodzie piekarnika.

Studzimy.

Smacznego!

Poznajcie sprzęt!

Może i u kogoś z Was zagości w kuchni!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress