CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM I OWOCAMI LATA – kolejny przepis przygotowany w TERMOROBOT ICOOK MRK-18

Kolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy.

Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto drożdżowe, które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu.

Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu po krótce jeszcze przypomnę czym jest TERMOROBOT ICOOK MRK-18.

TERMOOROBOT ICOOK marki MPM to wielofunkcyjny robot kuchenny, które zastępuje  kilka, a może nawet kilkanaście sprzętów kuchennych.

Jego funkcje możecie zobaczyć na poniższym obrazku, a więcej informacji o sprzęcie w poprzednim wpisie NA BLOGU.

TUTAJ!

Jestem w nim totalnie zakochana i przyznaję, że tak jak mówi reklama – stał się moim partnerem w kuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe.

Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie!

Dziś , tak jak pisałam wyżej, chciałabym Wam pokazać przepis na fantastyczne ciasto drożdżowe.

Jest to kolejny przepisy przygotowany przeze mnie – nie znajdziecie go w książce kucharskiej wgranej do urządzenia. 

Chociaż kto wie – może kiedyś tam zagości ;)

Nie jest to jednak zwykłe ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe z masą serową i sezonowymi owocami.

Ja użyłam wiśni i malin – Wy śmiało możecie zamienić na inne ulubione!

Chrupiąca kruszonka to KROPKA NAD I, która dopełnia całość.

Spróbujcie!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI

CIASTO:

* mąka pszenna – 400 g

* mleko 3,2% – 200 ml

* masło min. 82% – 50 g

* drożdże świeże – 40 g

* cukier – 50 g

* jajko – 1 szt

* sól

MASA SEROWA:

* masło min. 82% – 100 g

* cukier – 150 g

* jajko – 2 szt

* twaróg mielony – 500 g

budyń śmietankowy – 40 g

* mleko – 125 ml

KRUSZONKA:

* mąka pszenna  180 g

* masło – 80 g

* cukier – 160 g

* żółtko- 1 szt

OWOCE:

* wiśnie i maliny- ok. 500 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

100 ml mleka wlewamy do dzbanka, dodajemy masło, wkładamy mieszadło do zup.

Rozpuszczamy 2 minuty / 45C / prędkość 2.

Wylewamy, dostawiamy.

Do pojemnika wkładamy nóż.

100 ml mleka, świeże drożdże i  1 łyżeczkę cukru wkładamy do dzbanka.

Podgrzewamy 3 minuty/37C/prędkość 3.

Dodajemy przesianą mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli.

Wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone mleko z masłem.

Ustawiamy funkcję UGNIATANIE – ugniatamy 3 minuty / prędkość 2.

Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypujemy mąką i kończymy zagniatać ręcznie.

Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szczelnie, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:

Do dzbanka wkładamy nóż, dodajemy wszystkie składniki.

 

Siekamy 1 minutę / prędkość 4.

Wyciągamy, chłodzimy.

MASA SEROWA:

Do dzbanka z założonym nożem wkładamy maso i cukier.

Miksujemy 4 minuty/prędkość 4.

Wlewamy jajka przez otwór.

Dodajemy twaróg, wsypujemy budyń.

Wlewamy mleko.

Miksujemy 15 sekund /prędkość 5.

CAŁOŚĆ:

Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy ( zagniatamy chwilkę ).

Rozciągamy na placek większy niż nasza blacha, boki podciągamy do góry.

Układamy 3/4 owoców.

Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 minut.

Masą zalewamy owoce na cieście.

Pieczemy 10 minut w 190C.

Posypujemy kruszonką.

Dopiekamy ok. 35 minut w 180C.

Smacznego!

 

Poznajcie sprzęt!

Może i u kogoś z Was zagości w kuchni!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress