Kolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy.
Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto drożdżowe, które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu.
Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu po krótce jeszcze przypomnę czym jest TERMOROBOT ICOOK MRK-18.
TERMOOROBOT ICOOK marki MPM to wielofunkcyjny robot kuchenny, które zastępuje kilka, a może nawet kilkanaście sprzętów kuchennych.
Jego funkcje możecie zobaczyć na poniższym obrazku, a więcej informacji o sprzęcie w poprzednim wpisie NA BLOGU.
TUTAJ!
Jestem w nim totalnie zakochana i przyznaję, że tak jak mówi reklama – stał się moim partnerem w kuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe.
Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie!
Dziś , tak jak pisałam wyżej, chciałabym Wam pokazać przepis na fantastyczne ciasto drożdżowe.
Jest to kolejny przepisy przygotowany przeze mnie – nie znajdziecie go w książce kucharskiej wgranej do urządzenia.
Chociaż kto wie – może kiedyś tam zagości ;)
Nie jest to jednak zwykłe ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe z masą serową i sezonowymi owocami.
Ja użyłam wiśni i malin – Wy śmiało możecie zamienić na inne ulubione!
Chrupiąca kruszonka to KROPKA NAD I, która dopełnia całość.
Spróbujcie!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 400 g
* mleko 3,2% – 200 ml
* masło min. 82% – 50 g
* drożdże świeże – 40 g
* cukier – 50 g
* jajko – 1 szt
* sól
MASA SEROWA:
* masło min. 82% – 100 g
* cukier – 150 g
* jajko – 2 szt
* twaróg mielony – 500 g
budyń śmietankowy – 40 g
* mleko – 125 ml
KRUSZONKA:
* mąka pszenna 180 g
* masło – 80 g
* cukier – 160 g
* żółtko- 1 szt
OWOCE:
* wiśnie i maliny- ok. 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
100 ml mleka wlewamy do dzbanka, dodajemy masło, wkładamy mieszadło do zup.
Rozpuszczamy 2 minuty / 45C / prędkość 2.
Wylewamy, dostawiamy.
Do pojemnika wkładamy nóż.
100 ml mleka, świeże drożdże i 1 łyżeczkę cukru wkładamy do dzbanka.
Podgrzewamy 3 minuty/37C/prędkość 3.
Dodajemy przesianą mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli.
Wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone mleko z masłem.
Ustawiamy funkcję UGNIATANIE – ugniatamy 3 minuty / prędkość 2.
Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, podsypujemy mąką i kończymy zagniatać ręcznie.
Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szczelnie, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
KRUSZONKA:
Do dzbanka wkładamy nóż, dodajemy wszystkie składniki.
Siekamy 1 minutę / prędkość 4.
Wyciągamy, chłodzimy.
MASA SEROWA:
Do dzbanka z założonym nożem wkładamy maso i cukier.
Miksujemy 4 minuty/prędkość 4.
Wlewamy jajka przez otwór.
Dodajemy twaróg, wsypujemy budyń.
Wlewamy mleko.
Miksujemy 15 sekund /prędkość 5.
CAŁOŚĆ:
Blachę pokrywamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy ( zagniatamy chwilkę ).
Rozciągamy na placek większy niż nasza blacha, boki podciągamy do góry.
Układamy 3/4 owoców.
Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 minut.
Masą zalewamy owoce na cieście.
Pieczemy 10 minut w 190C.
Posypujemy kruszonką.
Dopiekamy ok. 35 minut w 180C.
Smacznego!
Poznajcie sprzęt!
Może i u kogoś z Was zagości w kuchni!
No Comments