Ze wszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI!
A serniki kochają mnie!
Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta!
Poważnego konkurenta!
Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam.
Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i “pianką” czekoladową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Wielbiciele tirmiasu ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!
Sernik jest bardo łatwy do zrobienia, a jednym z jego sekretów jest dobrej jakości ser.
Możemy użyć wiejskiego twarogu, który sami zmielimy albo genialnego twarogu Mój Ulubiony marki Wieluń.
Jest gęsty i kremowy – idealny do serników!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )
SPÓD:
* czekolada mleczna – 70 g
* kawa rozpuszczalna ( proszek ) – 2 łyżeczki
* Amaretto – 2 łyżki
* masło – 65 g
* cukier drobny – 50 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 40 g
* okrągłe biszkopty – ok. 12-15 szt
+ kawa do nasączenia biszkoptów
MASA SEROWA:
* twaróg Mój Ulubiony Wieluń – 700 g
* mascarpone – 300 g
* cukier – 1,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* śmietana kremóka 36% – 125 ml
* jajko – 5 szt
* ziarna lub ekstrakt z wanilii – do smaku
* Amaretto – 2 łyżki
“PIANKA CZEKOLADOWA”
* śmietana gęsta 18% – 250 g
* cukier puder – 3-4 łyżki
* kakao – 1 łyżki
* Amaretto – 2 łyżki
* żelatyna – 1 czubata łyżka
* czekolada mleczna – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
2 łyżeczki kawy mieszamy z Amaretto. Masło ucieramy z cukrem do białości.
Do utartego dodajemy roztopioną czekoladę, Amaretto z kawą, przesianą mąkę oraz jajko – wszystko razem miksujemy.
Wylewamy do tortownicy, układamy ( wtykamy ) biszkopty, pieczemy ok. 8-10 minut w 170C. Całkowicie studzimy, nasączamy biszkopty kawą.
MASA SEROWA:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do kremówki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbijamy po jednym jajku.
Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – krótko, ale dokładnie miksujemy.
Wylewamy na schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C.
Pod sernik, na spód piekarnika wkładamy naczynie z wodą!
Studzimy.
“PIANKA”
Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto.
Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne “maziaje”.
Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie zajadamy!
Smacznego!
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji.
Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów.
Jest genialny do serników i naleśników.
Zachwycił mnie swoją strukturą i gęstością!
Od tej pory, to zdecydowanie mój numer jeden wśród twarogów sernikowych!
Wpis powstał we współpracy z marką WIELUŃ.
#twarożekmójulubiony #wielunmojulubiony
3 komentarze
Jadwiga
28 marca 2018 at 15:31Żelatynę w serniki tiramisu ma być rozpuszczoną w wodzie czy sucha i dodać kolano a do drugiej amatetto.
Ostra na Słodko
28 marca 2018 at 15:37” dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę ” – czyli przygotowaną wcześniej w wodzie :)
Będzie pysznie!
Sernik tiramisu | Relaxtime
16 kwietnia 2018 at 22:03[…] Źródło wpisu: ostranaslodko.pl […]