Nie wiem czy wiecie, ale 30 marca to DZIEŃ MUFFINA ( tak, tak, takie oficjalne święto! ).
Z tej okazji i ma przygotowałam fantastyczne muffinki – maślankowe z kawałkami mlecznej czekolady.
Zrobiły prawdziwą furorę!
Są niesamowicie pyszne – delikatne, lekkie i puszyste, a w środku i na zewnątrz obficie wypełnione kawałkami mlecznej czekolady.
Fantastyczne!
Gwarantuje, że jak spróbujcie staną się Waszymi ulubionymi!
Ps. Inne Muffinki też znajdziecie na blogu!
SKŁADNIKI:
( 12 szt )
SUCHE:
* maka pszenna – 1,5 szkl
* cukier – 2/3 szkl
* proszek do pieczenia – 1 lyżeczka
* soda – 1 łyżeczka
* sól- 1 szczypta
MOKRE:
* maślanka – 1 szkl / 250 ml
* olej – 0,5 szkl
* jajko L – 1 szt
DODATKOWO:
* mleczna czekolada – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W osobnych miseczkach mieszamy składniki suche i mokre.
Wsypujemy suche do mokrych i mieszamy, aż się połączą.
Dodajemy 3/4 posiekanej czekolady i kilka razy mieszamy łyżką.
Nakładamy do foremki wypełnionej papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 minut w 180C.
Smacznego!
No Comments