Tego, że jestem ogromną, ale to ogromną wielbicielką kawy i kawowych deserów nie trzeba chyba już nikomu mówić, bo rozgłaszam to wszędzie od lat, na prawo i lewo.
Będąc w podróży zawsze znajduję ulubioną kawiarenkę, którą odwiedzam kilka razy podczas wyjazdu.
Tak było podczas moich ostatnich wypraw do Maroko, Andaluzji, Włoch czy też Grecji ( tak, to właśnie te kraje zwiedziłam w ostatnim roku ).
W Marrakeszu bardzo polubiłam kawę z przyprawami sprzedawaną na ulicy za “marne grosze”. Zawsze kupowałam ją w tym samym miejscu – w przepięknym parku w okolicach Meczetu Koutoubia i Placu Jeema el Fna.
Nalewana była do maleńkiego, plastikowego kubeczka – do wypicia na raz.
Nie było dnia bym jej nie wypiła i mam nadzieję, że niedługo znów wrócę do tego kraju, który chyba jak żaden inny pozostawił we mnie ogromny niedosyt i taką chęć na “jeszcze i jeszcze”.
Przy mnie mój mąż, który nauczył się pić kawę ( a wielbicielem jeszcze do niedawna wcale nie był!)
Baaa! Mogę nawet śmiało powiedzieć, że pokochał kawę tak samo mocno jak ja!
Ps. na zdjęciu powyżej kawiarnia Luna w Polignano a Mare Apulia / Włochy.
Ps. na zdjęciu powyżej kawiarnia/piekarnia Gioras Wood Bakery Mykonos – najstarsza na Cykladacg piekarnia, działająca od 17 wieku.
Zainspirowana tymi podróżami oraz współpracą z marką Przyjaciele Kawy przygotowałam dla Was przepis, który mam nadzieję podbije i Wasze serca – co prawda nie na kawę, ale na obłędny sernik tiramisu z dodatkiem aromatycznej kawy ( a dobrze wiem, że serniki kochacie najbardziej! )
Przyjacielekawy.pl to sklep online z ogromnym wyborem dobrej kawy, herbaty, ekspresów do kawy i akcesoriów do parzenia.
Znajdziecie w nim marki, które pewnie doskonale znacie, ale też takie, o których do tej pory pewnie nie słyszeliście.
Znajdziemy tam nie tylko bardzo ( ale to bardzo! ) szeroki wybór kaw oraz herbat z całego świata, ale też wszystko to, dzięki czemu w domowym zaciszu możemy poczuć się jak w ulubionej kawiarni.
Wybór jest tak ogromny, że ciężko to nawet opisać – najlepiej zerknijcie sami.
Genialne jest to, że dzięki odpowiednim filtrom w sklepie możemy wybrać kawę taką, jaką chcemy.
Ze względu na pochodzenie.
Ze względu na gatunek.
Ze względu na stopień palenia.
No i oczywiście wg. ulubionych producentów z całego świata.
Gwatemala, Uganda, Boliwia, Etiopia, Brazylia itd. – to miejsca, które mam na liście marzeń do odwiedzenia, ale jak narazie pozostają w strefie marzeń.
Pamiętam, jak 4 czy 5 lat temu miałam okazję być na Targach EXPO w Mediolanie – pawilony afrykańskich krajów zrobiły na mnie największe wrażenie, bo właśnie tam unosił się zapach aromatycznej kawy.
Ja do swojego wypieku wykorzystałam kawę Caprissimo Professional.
Ta mieszanka 100% ziaren kawy arabica pochodzących z Ameryki Południowej i Indii z pewnością zachwyci miłośników subtelnych kawowych smaków.
Jej aromat przypomina kompot wiśniowy, a w smaku wyczuwalny jest delikatny posmak jagód i owoców.
Pokazana obok kawa to Caprissimo Fragrante – mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zachwyci wielbicieli tradycyjnych smaków kawy.
W jej aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady.
Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich.
Sernik tiramisu, który chcę Wam dziś pokazać jest fantastyczny.
To delikatna, kremowa masa przygotowana z twarogu i sera mascarpone przełożona namoczonymi w kawie biszkoptami.
Całość zwieńczona śmietanową pianką z nutką kakao.
Łatwy, szybki i przepyszny!
Do zrobienia dosłownie w 20 minut!
Mam nadzieję, że zakochacie się w nim tak samo mocno jak ja – gwarantuję, że nie pożałujecie!
Koniecznie zobaczcie!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* twaróg 3x mielony sernikowy – 1 kg
* mascarpone – 250 g
* biszkopty okrągłe – 100 g
* espresso z kawy Caprissimo Professional – 150 ml
* budyń śmietankowy – 40 g
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* jajko – 2 szt
* cukier – 1 szkl 250 ml
WIERZCH:
* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 250 ml
* cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
(Tortownica 20-23 cm)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, mascarpone, budyń śmietankowy, mąk ziemniaczaną, cukier i wanilię miksujemy.
Dodajemy jajka, ucieramy.
Biszkopty namaczamy w kawie.
Do tortownicy wylewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę biszkoptów.
Oprószamy kakao.
Przykrywamy kolejną porcją masy serowej.
Ponownie układamy warstwę biszkoptów ( w innych miejscach niż pierwsza warstwa ).
Zalewamy resztą masy.
Pieczemy 40-45 minut w180C , bez termoobiegu.
Studzimy w lodówce.
WIERZCH:
250 ml śmietany ubijamy z taką samą ilością mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru.
Dekorujemy wierzch zimnego sernika.
Posypujemy kakao.
Smacznego!
Ps. jeśli i Wy, tak jak ja uwielbiacie kawowe przysmaki – zerknijcie w archiwum bloga!
Czeka tam sporo przepisów z dodatkiem kawy!
No Comments