PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ )

PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ).

Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje!

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką.

Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam!

Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach!

Ps. ZAWSZE się udaje!

 

  pizza-na-grubym-ciescie-grube-ciasto-ciasto-do-pizzy-ciasto-na-pizze-sylwia-ladyga-ostra-na-slodko-najlepsze-ciasto-na-pizze-5x

SKŁADNIKI:

( na 1 pizzę o wielkości ok. 24 cm )

* mąka pszenna – 250 g
* świeże drożdże – 30 g
* ciepła woda – 150 ml
* olej – 40 ml
* sól – 1 szczypta

+ ulubione dodatki

pizza-na-grubym-ciescie-grube-ciasto-ciasto-do-pizzy-ciasto-na-pizze-sylwia-ladyga-ostra-na-slodko-najlepsze-ciasto-na-pizze-1x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju.

Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto.

Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki.

U mnie jest to sos pomidorowy albo majonezowy – z ziołami.

Ulubiona wędlina , pieczarki , ser mozzarella.

Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy!

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).

Smacznego!

pizza-na-grubym-ciescie-grube-ciasto-ciasto-do-pizzy-ciasto-na-pizze-sylwia-ladyga-ostra-na-slodko-najlepsze-ciasto-na-pizze-3x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    mala czarna
    5 października 2016 at 13:58

    Najjjjjjjlepszy przepis jak poznalam😊 supper polecam 👍

  • Reply
    lasoa
    19 października 2016 at 19:50

    Pieczarki świeże czy duszone?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 października 2016 at 20:19

      Ja zawsze sobie troszkę wcześniej podsmażam z cebulką.

  • Reply
    Kasia
    25 października 2016 at 10:18

    Jak przyrzadzasz sos pomidorowy?:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 października 2016 at 10:20

      Na patelnię oliwa, do tego cebulka + czosnek – przesmażam.
      Zalewam pomidorami w puszce wraz z zalewą i duszę aż się rozpadną.
      Doprawiam solą, pieprzem, bazylią oregano i koniecznie niewielką ilością cukru pudru – pycha!

      • Reply
        Lena
        7 stycznia 2017 at 23:08

        500 ml pomidorów w puszcze wystarczy?

  • Reply
    Paweł
    26 października 2016 at 15:02

    Warto pozostawić wyrastanie ciasta w lodówce na 1-2 dni, wyciągnąć na 1h przed pieczeniem uformować w kulkę, po godzinie tylko rozciągnąć nie wyrabiać. Całkiem inny smak i struktura ciasta :)

  • Reply
    Kasiss
    18 grudnia 2016 at 15:46

    Ser najlepiej dodać przed końcem pieczenia, aby tylko się rozpuścił, a nie usmażył :)

  • Reply
    effffa
    15 stycznia 2017 at 16:05

    kurcze wyszlo mi płaskie jak deska co robię źle?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 stycznia 2017 at 16:07

      Jeśli robiłaś DOKŁADNIE ja w przepisie i nie zamieniłaś ŻĄNEGO ze składników to nie powinno wyjść płaskie – wrecz przeciwnie , szybko robi się „grubaśne”

  • Reply
    Joanna
    27 stycznia 2017 at 10:54

    Czy drożdże po rozpuszczenia w wodzie mają „urosnac” zanim wlejemy je do mąki czy tylko rozpuścić i od razu wlewamy nie czamy az urosna?

  • Reply
    Ania
    8 lutego 2017 at 22:00

    Ciasto pyszne! Po wypróbowaniu wielu różnych przepisów na pizzę, ten zawladnal moim sercem. Szybko i latwo się wyrabia. Nie trzeba czekać aż urośnie. Smakuje bosko:) dzięki!

  • Reply
    Henryka
    6 czerwca 2017 at 12:08

    Właśnie zrobiłam i zdegustowałam. Pyszne, pięknie wyrośnięte ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress