SOLONY KARMEL

Kocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ).

Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ).

Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ).

Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel.

Koniecznie spróbujcie!

solony-karmel-sos-karmelowy-solony-sos-karmelowy-sos-do-lodow-sos-do-gofrow-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-blog-kulinarny-1x

SKŁADNIKI:

* drobny cukier – 200 g
* zimne masło – 85 g
* śmietana słodka 30% – 120 ml
* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier wysypujemy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką ( uważajcie by nie rozsmarować cukru po ściankach ).

Kiedy całkowicie się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ).

Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos.

Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Weronika
    22 października 2016 at 16:23

    Przepraszam a ile soli? tak na oko ;)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress