PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki.

Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni!

Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne.

Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami.

Koniecznie spróbujcie!

puszyste-buleczki-buleczki-na-ostro-buleczki-z-czarnuszka-ostr-na-slodko-sylwialadyga-1x

SKŁADNIKI:

( 5 szt )

* mąka pszenna – 325 g
* letnia woda – 100 ml
* mleko – 75 ml
* świeże drożdże – 12 g
* jajko -1 szt
* cukier -1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek.

Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 20minut /200C.

Smacznego!

puszyste-buleczki-buleczki-na-ostro-buleczki-z-czarnuszka-ostr-na-slodko-sylwialadyga-2xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    marta
    21 listopada 2016 at 08:07

    Moze Pani dokładnie napisac jak powinno sie zwinac te bulki ? Bo nie do konca :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 listopada 2016 at 09:41

      Jasne! Robisz dłuższy ( tak ok. 15 cm ) wałek ( jak na kopytka tylko grubszy ) i potem zkrećasz go wokół własnej osi i łączysz końce :)

  • Reply
    Gość
    26 listopada 2016 at 12:56

    A można po prostu ulepić ciasto na kształt bułek? Czy wtedy nie wyjdą ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress