IDEALNA BEZA WŁOSKA

Kochani, bardzo często pytanie mnie w wiadomościach jak zrobić bezę włoską.

Idealną bezę włoską.

Przygotowałam dla Was zbiór porad i informacji, które mam nadzieję pomogą Wam w jej przygotowaniu, a od tej pory beza włoska nie stworzy Wam żadnego problemu!

Koniecznie poczytajcie!

BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek.

Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna.

Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym.

Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka.

PORADY:

* Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże i dokładne oddzielone od żółtek.

* Ich temperatura powinna mieć temperaturę pokojową, dlatego warto odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki.

* Najlepszy do przygotowania jest cukier drobny – szybciej dokładnie się rozpuszcza tworząc syrop cukrowy.

* Pomocny ( sumie to dla mnie niezbędny ) jest termometr cukierniczy – pozwoli precyzyjnie ustalić temperaturę syropu cukrowego.

* Mikser albo robot powinien być bardzo mocny, a misa czysta i sucha.

MÓJ PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

* drobny cukier – 150 g
* białko z jaj rozm. M – 2 szt
* woda – 30 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista.

Spróbujcie!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress